De hardnekkige (rode) Bloedluis kan een ware plaag zijn voor kippen. Het zijn beestjes (vogelmijt) die de kip langzaam proberen leeg te zuigen. Overdag verstoppen ze zich in de naden en kieren van het kippenhok. ’s Nachts komen ze tevoorschijn en zullen via de zitstokken de kippen ‘aanvallen’. Het beste wat je kunt doen wanneer je ze ontdekt hebt, is alle middelen inzitten om ze te bestrijden.
Besmetting en gevolgen van Bloedluis
Rode Bloedluis is eigenlijk geen luis maar een mijt, oftewel vogelmijt. De naam Bloedluis is inmiddels zo ingeburgerd dat de vogelmijt waarschijnlijk nooit meer de juiste benaming zal krijgen. Een vogelmijt is ongeveer een halve millimeter groot en legt ca. 3500 eitjes in haar leven. Vooral warmte en vocht zijn gunstige omstandigheden voor de bloedluis. In de zomer is het dan ook vaak raak. Een pasgeboren bloedluis kan binnen één week zelf eitjes leggen. Met een flinke tempratuurstijging kan dus een ware plaag ontstaan. Waar bloedluizen precies vandaan komen, is onbekend.
De bloedluis drinkt het bloed van de kip. Een beet van de bloedluis veroorzaakt jeukt. Bij een echte plaag zullen kippen sterven door bloedluis, omdat er teveel bloed van het dier wordt weggenomen. Bloedluis kan ook pseudovogelpest en andere bloedverwante ziektes overbrengen op andere dieren.
Symptomen
Bij bloedluis zijn er niet direct symptomen te zien bij de kippen. Door de beten krijgen de kippen kleine (rode) bultjes de licht kunnen jeuken. Maar dit is lastig waar te nemen. Pas bij echte overlast zullen de kippen bleek en vermoeid raken. Het gevaar van bloedluis is dat ze ook andere ziektes kunnen overdragen. Het is daarom goed om bloedluis zo snel mogelijk te bestrijden.
[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=xismpAnFw7E”]
Bloedluis behandelen
Het behandelen van bloedluis kan op vele manieren. Er zijn vele middelen op de markt gebracht die allemaal zeggen bloedluis te bestrijden. Veel van deze middelen hebben ook effect, maar de bloedluizen volledig uitroeien blijft lastig. Men zegt dat het langer dan 20 minuten verhitten van de bloedluizen (boven de 60C), ze doet verbranden. Dit betekent echter dat je waarschijnlijk het hok ook in vlammen ziet opgaan. Deze optie kan ik je daarom niet aanraden. Ook zijn er middelen die je gezondheid in gevaar brengen. Kijk daarom goed wat een middel precies doet, alvorens deze te gebruiken.
Meer over het bestrijden van bloedluis
Hoeveel bloedluizen zitten er in het hok?
Een Bloedluis test laat zien dat er bloedluizen in het kippenhok aanwezig zijn. Voor de Bloedluis test heb je een kunststofpijpje en een stukje karton nodig. Je rolt het stukje karton op en schuift deze in het kunststof pijpje. Het pijpje monteer je overdag onderaan een stok. Als er bloedluizen in het kippenhok aanwezig zijn, zullen deze de volgende ochtend te vinden zijn in de bloedluizen val. Haal het kartonnetje uit het pijpje en schut deze leeg in een wit bakje om te zien hoeveel bloedluizen er in het hok rondzwierven.
De kant en klare bloedluis test van Finecto
[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=0gCM71Ik0Ng”]