Bloedluis bij kippen

 • 4Minutes
 • 641Woorden

De hardnekkige (rode) bloedluis kan een ware plaag zijn voor kippen. Het zijn beestjes (vogelmijt) die de kip langzaam proberen leeg te zuigen. Overdag verstoppen ze zich in de naden en kieren van het kippenhok. ’s Nachts komen ze tevoorschijn en zullen via de zitstokken de kippen ‘aanvallen’. Het beste wat je kunt doen wanneer je ze ontdekt hebt, is alle middelen inzetten om bloedluis te bestrijden.

Besmetting en gevolgen van Bloedluis

De rode bloedluis is eigenlijk geen luis maar een mijt, een vogelmijt om precies te zijn. De naam bloedluis is inmiddels zo ingeburgerd dat de vogelmijt waarschijnlijk nooit meer de juiste benaming zal krijgen. Een vogelmijt is ongeveer een halve millimeter groot en legt rond de 3500 eitjes in haar leven. Vooral warmte en vocht zijn gunstige omstandigheden voor de bloedluis. In de zomer is het dan ook vaak raak. Een pasgeboren bloedluis kan binnen één week zelf eitjes leggen. Met een flinke temperatuurstijging kan dus een ware plaag ontstaan. Waar bloedluizen precies vandaan komen, is onbekend.

De bloedluis drinkt het bloed van de kip. Een beet van de bloedluis veroorzaakt jeukt. Bij een echte plaag zullen kippen sterven door bloedluis, omdat er te veel bloed van het dier wordt weggenomen. Bloedluizen kunnen ook pseudovogelpest en andere verwante ziekten overbrengen op andere dieren.

Symptomen

Bij bloedluis zijn er niet direct symptomen te zien bij de kippen. Door de beten krijgen  kippen kleine (rode) bultjes die licht kunnen jeuken. Dat is erg lastig waar te nemen door het verenkleed. Pas bij echte overlast zullen de kippen bleek en vermoeid raken. Het gevaar van bloedluis is dat ze ook andere ziektes kunnen overdragen. Het is daarom goed om bloedluis zo snel mogelijk te bestrijden.

Bloedluis behandelen

Het behandelen van bloedluis kan op vele manieren. Er zijn vele middelen op de markt gebracht die allemaal zeggen bloedluis te bestrijden. Veel van deze middelen hebben ook effect, maar de bloedluizen volledig uitroeien blijft lastig. Men zegt dat het langer dan 20 minuten verhitten van de bloedluizen (boven de 60°C) de bloedluizen doet verbranden. Dit betekent echter dat je waarschijnlijk het hok ook in vlammen ziet opgaan. Deze optie is daarom niet aan te raden. Ook zijn er middelen die je gezondheid in gevaar brengen. Kijk daarom goed wat een middel precies doet, alvorens deze te gebruiken.

Lees in dit artikel over de verschillende middelen voor het bestrijden van bloedluis

Hoeveel bloedluizen zitten er in het hok?

Een bloedluis test laat zien dat er bloedluizen in het kippenhok aanwezig zijn. Voor de bloedluis test heb je een kunststof pijp en een stukje karton nodig. Je rolt het stukje karton op en schuift deze in het kunststof pijpje. Het pijpje monteer je overdag onderaan een stok. Als er bloedluizen in het kippenhok aanwezig zijn, zullen deze de volgende ochtend te vinden zijn in de val! Haal het kartonnetje uit het pijpje en schud deze leeg in een wit bakje om te zien hoeveel bloedluizen er in het hok rondzwierven.

Als je opzoek bent naar een kant en klare test kun je een van deze kiezen

 1. Bloedluis test van Finecto
 2. Refona controle buisjes voor bloedluis

Bloedluis bestrijden

Effectief bloedluis bestrijden gaat het beste met een stappenplan. In het artikel waar we hier naar verwijzen staan concrete stappen om de bloedluisplaag te verminderen. Je kunt je ook extra informeren met het bloedluis boek. Voor het gemak hebben we hieronder nog een samenvatting gemaakt.

 1. Ontdek hoe groot het probleem is met een bloedluis test
 2. Gebruik tabak snippers in het legnest
 3. Een markeerspray op de kippen 
 4. en diatomeeënaarde op de bodem van het nachthok. 
 5. Je koopt dit makkelijk bij elkaar in het combi bloedluis pakket

One Response

 1. Hallo,
  Sinds een paar maanden heb ik krielkipjes in de tuin waar mijn kinderen dol op zijn en ze zelfs knuffelen.
  Ze hebben nu al gaapworm gehad en snot (alles behandeld en leven gelukkig nog) en ik zie dat ze zich nu in hun vacht aan het pikken zijn steeds, wat ze eerst niet deden. Boven het hok zitten sinds kort duifjes, die kunnen dat overbrengen las ik.
  Ik heb van alles gelezen over bloedluis en gewone luis (veerluis) etc.

  Bij de stukken over het herkennen van bloedluis staat op alle sites iets over het controleren van slaapstokken, maar onze kippetjes slapen gewoon in een dicht hok op stro. Hoe kan ik dan erachter komen of het bloedluis is? Kan ik die truc met het buisje op een andere manier doen bijvoorbeeld? Kan ik in het hok overdag de luizen zien?

  Graag hulp, we zijn zuinig op onze kippetjes, en ik behandel ze graag tijdig.

  hartelijke groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen