Dubbeldooiers in kippeneieren

  • 2Minutes
  • 331Woorden

Soms komt het voor dat er 2 ei-gelen in één ei zitten. Dit noemt men een dubbeldooier. Deze eieren worden voornamelijk gelegd door jonge hennen. Je kunt het verschil goed zien met de andere eieren van dezelfde kip. Eieren met een dubbele dooier zijn namelijk groter.

Hoe ontstaat een dubbeldooier?

Als niet één maar twee eicellen tegelijk worden losgelaten. Dit komt voornamelijk voor bij jonge hennen, waarbij de hormoonhuishouding nog niet helemaal goed geregeld is. Na het loslaten van de twee eicellen wordt de rest van het ei er langzaam omheen gevormd.

Kun je een dubbeldooier herkennen?

Doordat er twee dooiers in het ei zitten is het ei ook groter. Doordat voornamelijk jonge hennen dubbeldooiers kunnen maken, en de eieren van een jonge hen vrij klein zijn, vallen ze snel op bij de kippenboer. Als je heel goed oplet kun je in het midden van de eischaal een dun lijntje zien.

Eieren die in de supermarkt komen worden machinaal gewogen. Hierdoor is elke afwijking goed meetbaar. De eieren die te zwaar zijn worden eruit gefilterd en apart verkocht als dubbeldooiers. 

Kunnen er twee kuikens uit het ei komen?

Ondanks dat een ei met twee dooiers groter is, komt het zeer, zeer zelden voor dat er kuikens uit één ei met een dubbele dooier komen. Er is namelijk maar 1 luchtkamer en de ruimte in het ei is niet voldoende om goed uit het ei te komen. 

Kan ik eieren met een dubbele dooier eten?

Een dubbeldooier ei kun je prima eten. De voedingswaarden zijn anders omdat er twee dooiers in het ei zitten maar los van dat is eigenlijk alles hetzelfde en dus helemaal veilig! 

Zijn dubbeldooiers schadelijk voor de kip?

Gelukkig niet, het ei is groter maar gelukkig gaat dit bijna altijd goed. De darmwand wordt wel extra onder druk gezet. Ropapoultry Complete draagt bij aan een verbeterde darmflora. Dit is niet nodig om te geven bij een dubbeldooier ei maar het komt over het algemeen wel ten goede van de kippen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen