Alles over

Bloedluis

Een van de meest voorkomende en vervelendste ectoparasieten bij kippen is de bloedmijt, ook wel bloedluis genoemd. Doordat het 8 poten heeft is het echter geen luis maar een mijt. 

In de warme periode – van mei tot en met augustus – zijn de bloedmijten het meest actief. Ze verstoppen zich in kieren en naden en vallen ‘s nachts de kippen aan. Dit heeft bloedverlies tot gevolg.

th

Bloedluis bestrijden

Voor een effectieve behandeling handel je direct. De bloedmijtpopulatie kan zich iedere 6 dagen verdubbelen en dat wil je eigenlijk voorkomen. Daarom is een preventieve behandeling aan te raden

Shop producten voor bloedluis bestrijding

Behandeling kan op verschillende manieren: 

  1. Op de kippen zelf
  2. Oraal
  3. In het kippenhok 
  4. Via roofmijten
9a5dc988-5be4-484c-b086-54ecc6d9c66e_JB19-0521-0413_1500 px 120 dpi_3fd3ca8a_750x400

Over Bloedluis

ls het donker is komen de bloedluizen in het kippenhok tot leven. Ze zijn daar waarschijnlijk gekomen door een langsvliegende vogel die er eentje bij zich had. Dagelijks leggen de vrouwtjes ongeveer 10 eitjes die na 1-2 dagen uitkomen. 

Binnen 8 à 10 dagen, vijf stadiums later (eitjes, larve, nimf 1, nimf 2 & volwassen), zijn de bloedluizen volwassen en kunnen ze zich weer voortplanten. Voordat ze zich kunnen voortplanten moeten ze wel hebben gegeten tijdens hun 2de nimf-status.

De bloedluis kruipt uit zijn schuilplaats, via de zitstok op de huid van de kippen. Daar zal die zich vastbijten en zich volzuigen met bloed. Dit blijft zich dag in, dag uit herhalen. Als er even geen bloed te halen valt, kunnen ze in een soort rustperiode gaan. Dit gebeurt ook als het kouder is dan 10C. 

Bloedluis bestrijden is daarom een uitdagende klus maar zeker haalbaar. Meer informatie over de bloedluis vind je op kippenhuis.nl.

Over ei problemen

Artikelen

Over bloedluis