Diatomeeënaarde tegen bloedluis

  • 3Minutes
  • 499Woorden

Diatomeeënaarde is een natuurlijke remedie voor het bestrijden en voorkomen van bloedluis bij je kippen. Het middel wordt al heel lang ingezet ter bestrijding van allerlei parasieten bij kippen en is dan ook erg populair bij kippenhouders. Daarnaast bevat diatomeeënaarde ook veel mineralen die bijdragen aan de gezondheid!

Wat doet diatomeeënaarde tegen bloedluis?

Diatomeeënaarde wordt ook wel kiezelaarde genoemd. De poeder bestaat uit minuscule fossielen en hebben scherpe randjes waar de bloedluis zich aan open schuurt wanneer deze over de poeder heen loopt. De bloedluis droogt dan uit en sterft.

Bloedluis verjagen uit het kippenhok

Omdat bloedluis zich verstopt in de naden en kieren van het kippenhok, is het verstandig juist deze plekken goed aan te pakken. Dat doe je als volgt:

  1. Pak een grote borstel
  2. Dompel de borstel in de poeder totdat er een flinke laag op zit
  3. Borstel langs de naden en kieren van het hok
  4. Verspreid als extra bescherming de poeder ook in het legnest

Wees niet te zuinig met het aanbrengen van de diatomeeënaarde. Een dunne laag is minder krachtig. Bij het verspreiden van de poeder, is het raadzaam een masker te dragen zodat je het middel niet inademt. Voorkom ook dat het in je ogen komt.

Je kippen behandelen met diatomeeënaarde

Je kan de diatomeeënaarde in het stofbad van de kippen strooien, zodat ze zichzelf tijdens het badderen goed in poederen. Hierdoor kunnen de bloedluizen niet op je kippen komen, de poeder schuurt ze al kapot voordat ze bij de huid van je kip zijn aangekomen. Daarnaast kun je ook zelf een laagje diatomeeënaarde over je kippen strooien. Wrijf de poeder over en tussen de veren, vergeet hierbij de buik niet.

Diatomeeënaarde gebruiken tegen andere parasieten

Naast bloedluisbestrijding met diatomeeënaarde, zijn er ook nog andere parasieten  die je kan bestrijden met de poeder. Koop diatomeeënaarde om ongedierte te bestrijden zoals:

Ook vliegen schuren zich open aan de scherpe randjes van de kiezelaarde. Erg handig tijdens de zomermaanden, wanneer parasieten en vliegen massaal naar je kippen proberen te komen.

Niet schadelijk voor je kippen

Het poeder wordt gemaakt van algen uit de zee en is hierdoor natuurlijk. Omdat algen veel mineralen bevatten, is diatomeeënaarde voor kippen juist erg gezond. In tegenstelling tot veel andere bloedluis bestrijdende middelen, bevat dit poeder geen gif en is het niet erg als de kippen er wat van binnen krijgen. Hierdoor kun je de diatomeeënaarde zonder zorgen blijven gebruiken!

Diatomeeënaarde kopen

Bij het kopen van diatomeeënaarde voor je kippen is het belangrijk dat je een variant kiest die puur is. Zo weet je zeker dat er geen bijzondere toevoegingen in zitten en dat de diatomeeënaarde kwalitatief goed is. De poeder zit dan boordevol mineralen en werkt daarnaast ook effectief! Koop diatomeeënaarde hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen