Bloedluisbestrijding

 • 5Minutes
 • 989Woorden

De kans op een bloedluisbesmetting in het kippenverblijf is erg groot. Bloedluis is namelijk de nummer 1 plaag bij kippenhouders.Bloedluizen verstoppen zich overdag in kieren en gaten in het kippenhok en vallen ’s nachts massaal de kippen aan. Kippen met bloedluis hebben last van jeuk en kunnen zelfs sterven als gevolg van bloedluis. Bloedluizen zuigen namen het bloed van de kippen op waardoor de kippen verzwakt raken.

Bloedluis bij kippen bestrijden is dus van groot belang. Hoewel het niet makkelijk is om bloedluis volledig uit te roeien, zijn er steeds meer effectieve middelen op de markt die dit wel mogelijk maken.

Bloedluis bestrijden: hygiëne

Bloedluizen voelen zich prettig onder warme omstandigheden. De bloedluis (of eigenlijk mijt) verstopt zich in kieren en hoeken in het verblijf, om ’s avonds de kippen op te zoeken. Bloedluis kan deels voorkomen worden door het hok goed schoon te houden en met regelmaat grondig te reinigen. 

 1. Houdt jaarlijks een ontsmettings ronde in het kippenhok
 2. Verschoon met regelmaat het bodemmateriaal van het nachthok
 3. Een stoomreiniger gebruiken bij een bloedluis besmetting

Een stoomreiniger spuit hete stoom (boven de 100 graden) in kieren en naden waar je zelf niet makkelijk bij kan. Een bloedluis gaat dood bij verhitting van ca. 20 minuten lang van 60-70 graden. Het verhitten met stoom is een optie, maar de kans dat er plekken worden gemist is groot, waardoor deze behandeling vaak op niets uitloopt. Een makkelijkere en effectievere manier is het gebruik van enkele bloedluis dodende middelen.

middelen voor in het verblijf

Gelukkig zijn er veel middelen op de markt die bloedluizen effectief bestrijden. Naast de in de speciaalzaak te verkrijgbare middelen speciaal ontwikkeld tegen bloedluis, zijn er ook huis-, tuin- en keukenmiddelen te verkrijgen. Deze zijn echter niet getest op het gebruik bij dieren en zouden dus schadelijk kunnen zijn voor hun gezondheid. Hieronder volgt een lijst met effectieve producten die veilig (volgens de instructies) te gebruiken zijn!

 • Kippenhuis combi bloedluispakket: Een pakket, bestaande uit drie producten op natuurlijke basis, die bijdragen om de bloedluis te bestrijden.
 • Finecto+: Het merk finecto is in de jaren uitgegroeid tot een goede hulp bij het bestrijden van bloedluis. De verschillende producten van het merk dragen bij aan een goede bestrijding van bloedluis in het kippenhok. Bekijk hier alle producten van finecto
 • Klaxo natuurkalk: Door de wanden van het nachthok in te smeren met klaxo natuurkalk maak je het nachthok helder en onaantrekkelijk voor de bloedluizen. 
 • Diatomeeënaarde: deze krachtige hulp voor de bestrijding van bloedluis is bijna onmisbaar in het kippenhok. Diatomeeënaarde voor kippen is veel meer dan alleen een bestrijding tegen bloedluis. Het heeft tal van andere positieve eigenschappen!  
 • Roofmijten: Een heel ander type bestrijding zijn roofmijten. Deze kleine beestjes zet je uit in het kippenhok. Direct daarna gaan zij op jacht om de bloedmijten op te eten. Deze geheel natuurlijke manier van bestrijden is ideaal voor mensen die geen middelen willen gebruiken.

Behandeling op de kippen

Als de bloedluizenplaag dusdanig erg is, kan er ook gekozen worden voor middelen die de bloedluizen op de dieren zelf bestrijden. Het meest ideale is om te voorkomen dat de bloedluizen de kippen bereiken en het heeft daarom onze voorkeur om de middelen voor het verblijf te gebruiken. In zeer ernstige gevallen is een middel dat bloedluizen op kippen zelf bestrijdt wel prima bruikbaar. Denk erom dat middelen die bedoeld zijn voor het sprayen op dieren, niet gemaakt zijn voor dieren voor consumptie. Hieronder een lijst met producten voor het bestrijden van bloedluis op de kippen zelf:

 • Feromask: Een natuurlijke spray om de geur van kippen te maskeren. Feromask is een makkelijk aan te brengen spray op de kippen die ervoor zorg dat de bloedluizen minder snel op de kippen komen.
 • mite blocker combi: deze spray van beaphar is zowel op de kippen als in het hok te gebruiken. De krachtige mite blocker combi spray imobiliseerd de bloedluizen waardoor ze het niet overleven.
 • Bloedluisspray: Bedoeld voor kooivogels en duiven maar te gebruiken op alle gevederde vrienden. De bloedluisspray werkt goed op de dieren zelf. 
 • Diatomeeënaarde: Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij deze fijne poeder. Echter is het ideaal om in het badzand te strooien van de kippen. Hierdoor rollen de kippen zelf door de diatomeeënaarde heen. 
 • 404 vogelspray: De 404 spray van beaphar is multi inzetbaar en geschikt bij de bestrijding van bloedluizen, mijten en vlooien in het hok

natuurlijke middelen voor in het verblijf

Met enkele natuurlijke middelen is het mogelijk om een bloedluisplaag te verkleinen. De meeste methodes gaan uit van de reuk van de luizen. Deze houden niet van sterke geuren zoals de geuren van tabak of nestkruiden. Ook hier weer een lijst met de beschikbare producten voor het natuurlijk behandelen van bloedluizen in het kippenhok:

 • Tabaksnippers: De bodem van het verblijf, alsmede het legnest van de kippen, kan worden bedekt met tabaksnippers. Bloedluizen houden niet van de geur die afkomt van de tabakstelen. Hierdoor blijven de bloedluizen op afstand en kunnen zij de kippen niet bereiken.
 • Nestkruiden: Nestkruiden hebben een vergelijkbare werking als tabakstelen. Nestkruiden geven een frisse en sterke geur af, die de bloedluizen zo veel mogelijk proberen te vermijden.
 • Diatomeeënaarde: Een multi inzetbaar middel. Diatomeeënaarde is een 100% natuurlijk middel dat goed kan worden ingezet ter bestrijding van bloedluis.  
 • Picosan droogbod: Tenslotte kan Picosan Droogbad worden gebruikt als natuurlijke bestrijder van bloedluis. Picosan Droogbad haalt al het vocht uit de bodem, waardoor het voor bloedluis veel lastiger is om te overleven.

Gebruik je met een ander product en werkt deze naar tevredenheid neem dan contact op.

4 Responses

 1. Hallo. ik ben wanhopig!! Kan iemand mij vertellen hoe ik op een snelle manier van bloedluis af kan komen?
  Al voor bijna 100 euro Finecta gebruikt en ze zitten nog overal. En niet alleen op de kippen en in het hok, wij lopen ook te krabben en iedere keer alle kleren in een emmer water.
  Drama ten top dus, wie kan mij helpen!!!!!

  1. Zichtbare luizen doden met een middel als M50Q, dit dood de bloedluizen direct. Het kippenhok daarna (en blijven herhalen) in poederen met diatomeeënaarde. Dit zijn skeletjes van algen waaraan de luizen zich openscheuren.

  2. Ik heb indertijd goede ervaringen gehad met de Dutchy roofmijten van Refona. Als ik de eieren uit de legnesten haalde, zat ik onder de bloedluis en de eieren vaak ook. De kippen wilden het nachthok zelfs niet meer in dus ik moest ze iedere avond uit de bomen halen. Na het inzetten van die roofmijten was de situatie binnen een paar dagen sterk verbeterd. De kippen werden weer rustig en gingen het nachthok weer in. Daarna leek een natuurlijk evenwicht te zijn ontstaan en zullen ze vast nog wel eens een bloedluis hebben gehad maar nooit meer echt problemen gezien. Tot ze door een vos zijn opgegeten maar daar is geen roofmijt tegen opgewassen 😉

  3. wat ik doe bloedluis bestrijden is een langwerpig reepje karton langs beide kanten van de stok rollen en vastmaken met een ijzerdraatje.-waar kippen op slapen 's nachts- . Als bloedluis hun werk doen 's nachts, gaan ze zodra het licht wordt weer in de kiertjes kruipen, maar ze kruipen nu in dit karton en dus kan je ze ieder morgen of om de drie, vier dagen- wanneer het er maar enkele zijn - weggooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen