Bloedluis voorkomen in het kippenhok

  • 3Minutes
  • 517Woorden

Bloedluizen zijn één van de grootste problemen onder kippenhouders. Wanneer je bloedluizen in het kippenhok hebt, kunnen je kippen last krijgen van bloedarmoede. Daarnaast brengt de kippenluis ziektes over. Kortom: het zou fijn zijn als bloedluizen voorkomen kunnen worden.

Voorkomen: zo gemakkelijk nog niet

Het voorkomen van bloedluis is zo gemakkelijk nog niet. Bloedluizen kunnen eenvoudig het kippenhok binnenkomen. Via wilde vogels of nieuwe kippen worden bloedluizen overgebracht op je kippen. Bloedluizen zijn meesters in verstoppen, in de kleinste kieren en gleuven verstoppen ze zicht.

‘’Bloedluizen overleven tot wel 10 maanden in een leeg kippenhok, een tweedehands kippenhok is daarom een risico.”

Eenmaal in het kippenhok, zal het moeilijk zijn om bloedluizen echt geheel weg te krijgen. Het allerbeste is daarom om ervoor te zorgen dat er geen bloedluizen binnenkomen. Als ze toch binnenkomen, mogen ze geen kans krijgen om bij de kippen te komen.

Zorg voor weinig verstopplekken

Bloedluizen houden absoluut niet van licht, ze zullen zich dan ook overdag schuil houden in kieren en naden. Door zoveel mogelijk kieren en naden dicht te kitten en door zitstokken zo te monteren dat de bloedluizen niet via de zitstok de kippen kunnen bereiken. Bijvoorbeeld door ze op te hangen met ijzerdraad of door bloedluisbakjes te gebruiken.

Speciale Legnesten

Handig is het als de legnesten uitneembaar zijn. Hierdoor kun je gemakkelijk controleren of er bloedluizen aanwezig zijn. Daarnaast kun je deze gemakkelijker schoonmaken. Kies voor een legnest zonder kieren (LINK).

Het is ook mogelijk om gebruik te maken van bloedluisbakjes. Deze bevestig je onderaan een zitplek. Om naar het nest van een kip te gaan, moet de bloedluis via een bloedluisbadje. In het bloedluisbakje doe je olie, waarin de bloedluizen zullen verdrinken. Het is hierbij belangrijk dat het legnest zelf vrij is van bloedluizen voordat je de bloedluisbakjes plaatst.

Preventieve middelen tegen bloedluizen

Op de markt zijn verschillende preventieve middelen tegen bloedluis verkrijgbaar.

  • Natuurkalk van Klaxo
  • Protection Spray van Finecto Plus
  • M50 LA van Koudijs
  • Biosil
  • Tabaksnippers
  • Nestkruiden
  • Bloedluisbakjes

De natuurkalk van Klaxo zorgt voor vochtopname. Hierdoor wordt het dierenverblijf droger, dit zorgt voor een betere leefomgeving voor je kippen. Bloedluizen en andere mijten houden niet van droge omgevingen. Het dierenverblijf wordt hierdoor minder aantrekkelijk voor ze.

De Protection Spray van Finecto Plus is ideaal om bloedluizen te voorkomen. De spray zorgt voor een onaantrekkelijke en droge omgeving voor bloedluizen. Ook dit product is volledig natuurlijk en is niet schadelijk voor de kippen.

Ook Biosil en M50LA zorgen voor een laagje in het kippenhok waar de bloedmijten op uitdrogen of zich aan openschuren. Middelen als deze werken voor een periode tot 6 weken en zijn bedoeld om de bloedluizen preventief tegen te gaan.

Een mechanische manier om bloedluizen te voorkomen zijn bloedluisbakjes. Deze monteer je onder de zitstok of andere plaatsen die de kippen gebruiken als zit of rustplaats om te voorkomen dat de luizen naar de kippen kunnen lopen.

Natuurlijke middelen tegen bloedluizen

Tabakstelen of tabaksnippers zijn net als nestkruiden goede natuurlijke producten die door hun geur de bloedluizen op afstand houden. De penetrante geur van tabaksnippers en de scherpe frisse geur van nestkruiden werken goed tegen bloedluizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen