Alles over

Legproblemen

Elke dag een ei leggen is een hele prestatie en heeft een behoorlijke impact op het kippenlichaam. Een gemiddelde leghen legt ± 150 eieren per jaar. De oerkip, de kip waar alle kippen van afstammen, legt gemiddeld 1 à 2 nestjes van ca. tien eieren per jaar.

Door veelvuldig te fokken op betere ei productie komen afwijkingen en problemen ook steeds vaker voor. De volgende problemen aan het legapparaat zijn bij ons bekend: ei-peritonitis, legnood en verschillende ei-afwijkingen.

Leggen-vleeskuikens-eieren-Wat-u-moet-weten

Afwijkende kippeneieren

De mogelijke afwijkende aan eieren staan bekend onder deze namen

  • Eieren met bloedstippen
  • Ei zonder schaal: windeieren
  • Klein ei zonder dooier: hanenscheet
  • Geribbelde eischaal
  • Ontkleurde eischaal 
  • Dubbele dooiers
9a5dc988-5be4-484c-b086-54ecc6d9c66e_JB19-0521-0413_1500 px 120 dpi_3fd3ca8a_750x400

Mijn kip legt geen eieren meer?!

Na 20 weken begint een hen eieren te leggen. Een gemiddelde legkip legt in de lente en zomer ongeveer 5-6 eieren per week. Als de kippen ziek zijn, stress ervaren of oud worden, kunnen kippen van de leg raken. Wanneer de kip in de leg leeftijd zit maar niet legt na verwachting dan raden wij aan om de volgende stappen te ondernemen.

  1. Voorkom stress: harde geluiden, drukte rond het kippenhok of ongedierte kunnen een bepaalde onrust met zich meebrengen waardoor het leggen van eieren tijdelijk stopt. Haal de stressfactoren uit het kippenhok zodat de kippen weer gaan leggen.

  2. Voldoe aan de calciumbehoeften: Legkippen hebben legvoer nodig om aan hun calciumbehoefte te voldoen. Denk hierbij aan legmeel, legkorrel of een andere variant. De behoefte aan calcium, voor een goede eischaal is groot, goed voer draagt bij aan deze behoefte. Voer altijd grit met oesterschelpen zodat de kippen zelf kun calciumbehoefte kunnen voldoen.

  3. Zorg voor een schoon darmkanaal: Vers drinkwater aangevuld met RopaPoultry Complete draagt bij aan een schoner darmkanaal en beter legapparaat. De mest gaat ook minder stinken.

Over ei problemen

Artikelen

over legproblemen