- 3Minutes
- 568Woorden
Gedurende de koude wintermaanden kunnen kippen soms te maken krijgen met een bevroren kam en lellen. Onder een temperatuur van zo’n zes graden is het voor de kippen, met name wanneer ze een lange kam en lellen hebben, namelijk lastiger om de lichaamsdelen warm te houden. Dit kan soms zelfs leiden tot het afsterven van de lichaamsdelen.
Ontstaan en gevolgen van bevroren kam en lellen
De kam en lellen van een kip zijn gevoelige lichaamsdelen, omdat ze vrij ver uitsteken van de rest van het lichaam en een relatief hoge doorbloeding hebben. Net als bij ons het geval is bij bijvoorbeeld de handen en voeten, kunnen de kam en lellen snel onderkoeld raken.
Dit gebeurt in de winter met name snel in de ochtend, wanneer de kip vanuit een warm verblijf naar de koude buitenlucht gaat. Vanuit de warme ruimte zit er vaak nog lichte condens op de kam en lellen die vlot bevroren kan raken. Bij onvoldoende oplettendheid kunnen de kam en lellen gaan ontsteken en zelfs afsterven.
Symptomen van bevroren kam en lellen
Zodra de buitentemperatuur structureel onder de tien graden ligt, bestaat er een risico op onderkoeling en bij temperaturen onder het nulpunt zelfs op bevriezing. Dit risico is met name groot bij dieren met een lange kam en lellen. Ook kippen die weinig buiten rondlopen lopen een verhoogd risico. Kippenrassen die van nature een dik verenkleed hebben met een korte kam en lellen zijn doorgaans beter bestand tegen lage temperaturen.
Een bevroren kam of lel is te herkennen aan een verdonkering van de kleur van de lichaamsdelen. In ernstige gevallen kunnen ze zelfs zwart kleuren, wat wijst op afsterving.
Wanneer het warmer wordt, kunnen de kam en lellen ontdooien en vervolgens ontstoken raken. Dit is onder meer te herkennen aan:
- Zwelling
- Zweervorming
- Algehele zwakheid kip
- Pijn
Bevroren kam en lellen voorkomen
Voor het welzijn van de kippen is goed om tijdig maatregelen te treffen tegen eventuele bevriezing. Wanneer de kip vanuit een warme ruimte naar de koude buitenlucht loopt, ontstaat er condens op de kam en lellen die vervolgens eenvoudig kan bevriezen. Zorg er daarom voor dat de temperatuur in het hok niet veel hoger ligt dan de buitentemperatuur.
Bovendien is het verstandig om het hok zoveel mogelijk te ventileren, waarmee de luchtvochtigheid in het hok laag kan worden gehouden. Vermijd wel een grote tochtstroom.
De kam en lellen kunnen ook nat worden tijdens het drinken. Voorkom bevriezing door de kam en lellen tweemaal per dag in te smeren met een vettige stof. Meestal worden de volgende middelen gebruikt:
- Vaseline
- Uierzalf
- Mengsel vaseline, glycerine en terpentine (verhouding 5:1:1)
Bevroren kam en lellen behandelen
Behandeling van een bevroren kam en lel bestaat voornamelijk uit het alsnog toepassen van de eerdergenoemde maatregelen.
Bij lichte bevriezing kan de kip soms een deel van de kam of lel verliezen, maar treedt er ook natuurlijk herstel op. Wel is het belangrijk om de gezondheid van de kip nauwkeurig in de gaten te houden. Ontstaat er een ontsteking en/of infectie, dan kan er behandeld worden met ontstekingsremmers en soms antibiotica. Bij zeer ernstige bevriezing en afsterving van het weefsel moet het aangedane weefsel verwijderd worden.
Middelen tegen bevroren kam en lellen
Naast het insmeren van de kam en lellen, is behandeling met ontstekingsremmers en antibiotica soms vereist. Deze zijn enkel op recept verkrijgbaar bij de dierenarts. Vanwege het risico op bacterieresistentie is men terughoudend met het voorschrijven van antibiotica.