Verenpikken / Kanibalisme

  • 4Minutes
  • 605Woorden

Verenpikken is een vorm van kannibalisme onder kippen en komt niet voor in de vrije natuur, maar alleen bij kippen die gehouden worden. Hierbij is er echter geen verschil tussen een legbatterij of de biologische pluimveehouderij. Alle kippenhouders, zelfs kippenliefhebbers met maar een paar kippen, krijgen zo nu en dan te maken met kannibalisme onder kippen. Het verenpikken wordt veroorzaakt door omgevingsfactoren, maar ook de genetische aanleg is bepalend. Zo is het verschil tussen ‘nerveuze’ of ‘rustige’ rassen vaak een indicator voor risico’s. Sommige kippenrassen zijn eerder geneigd tot verenpikken dan andere rassen. Het Australorpras staat bekend als een voorbeeld van een nerveus ras. Over het algemeen zijn alle krielkippen iets onrustiger dan de grotere varianten. De wyondotte, de Noord-Hollandse Blauwe en cochin (kriel) zijn soorten die over het algemeen rustiger zijn.

Verenpikken is niet hetzelfde als het pikken om het bepalen van de rangorde. Waarbij de pikorde een natuurlijk verschijnsel is, dat altijd voorkomt en niet of nauwelijks schadelijk is voor de kippen zelf, gaat het bij het verenpikken om het ernstig verwonden en het uittrekken van de veren bij andere kippen. Daarnaast is kopiegedrag erg gevaarlijk, vaak wanneer het verenpikken eenmaal is ‘uitgebroken’, is het lastig te verhelpen. Kippen reageren doorgaans nogal agressief bij het zien van bloed. Het is daarom ook belangrijk om wonden van kippen zo snel mogelijk te behandelen, zodat de andere kippen dit niet zien en niet worden aangespoord tot verenpikken. Het kappen van de snavels helpt vaak maar tijdelijk. Het bezighouden van de kippen met voedsel tussen het zaagsel, waarbij het dan gaat om kleine groepen, is ook maar in sommige gevallen effectief. Kippenbrillen zijn doorgaans wel een effectieve oplossing.

Het voorkomen van verenpikkenverenpikken-kippen

Rond de middag zoeken dieren van nature naar voedsel en daarom neemt rond dit tijdstip het risico op verenpikken toe. Door rond het middaguur wat ruwvoer te geven of wat voer tussen het zaagsel te stoppen worden de kippen beziggehouden en neemt het risico af. Ook door te zorgen voor verspreiding van de kippen tijdens het eten neemt de kans op verenpikken af. Er wordt gesteld dat gedomesticeerde kippen eerder geneigd zijn tot kannibalisme, omdat het energierijke voer sneller verteerd is, waarna de kippen veel energie hebben en zich dus al gauw kunnen gaan vervelen.

Het kan dus preventief werken door wat traag verterend voer te geven, zoals groenvoer,en de kippen bezig te houden. De kippen bezighouden kan bijvoorbeeld met een de chickenfun; een voerbal voor kippen. De voedingsstoffen in het voer kunnen verdund worden, waardoor de kippen dus langer bezig zijn met eten en minder geneigd zijn om kannibalistische trekjes te vertonen. Wanneer een hok of omgeving dichtbevolkt is, neemt het risico ook toe.

Middelen tegen verenpikken

Zoals al eerder gezegd zijn kippenbrillen, of pluimveebrillen, een mogelijke oplossing om het verenpikken tegen te gaan. Deze kleine oogklepjes kun je zelf met een naald aan de snavel monteren en beperken daardoor het zicht van de kippen. Het gebruik van kippenbrillen wordt niet altijd diervriendelijk genoemd. Echter, hierdoor wordt het vrijwel onmogelijk gemaakt voor de kippen om met verenpikken te beginnen, wat uiteindelijk veel erger voor de kippen is. Een erg effectief middel dus. Daarnaast is er nog het middel Forto Anti Pick, een spray die op de staart van de kippen wordt gespoten en een intens bittere smaak afgeeft bij de belagers. Dit zal het verenpikken stoppen en het middel is daarnaast onschadelijk voor de kippen zelf. De staart is een gemakkelijk doelwit, bijvoorbeeld wanneer een kip wegrent, dus zal vrij vaak worden gepikt. Het is makkelijk om van achter aan te vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen