Verkoudheid en luchtweginfecties

  • 3Minutes
  • 427Woorden

Net als mensen, kunnen ook kippen een verkoudheid oplopen, die soms overgaat op een luchtweginfectie. De problemen kunnen diverse oorzaken hebben, maar zijn vaak het gevolg van een Mycoplasma-bacterie.

Besmetting en gevolgen verkoudheid en luchtweginfecties

De bacterie die luchtweginfecties veroorzaakt bij kippen is vrij besmettelijk en kan onder meer via andere vogels en besmet water worden overgedragen op een gezonde kip. Met name in het najaar komen besmettingen veel voor door het koude en vochtige weer.

Andere ziektemakers die verkoudheid-achtige symptomen kunnen veroorzaken (onder meer sommige virussen) zijn doorgaans even besmettelijk. De gevolgen van een besmetting hangen sterk af van de ernst. Doorgaans zijn dergelijke infecties niet dodelijk, hoewel dit, zeker bij uitblijven van behandeling, wel mogelijk is.

Symptomen verkoudheid en luchtweginfecties

Een verkoudheid of luchtweginfectie is meestal eenvoudig te herkennen bij kippen. Vaak wordt ook wel simpelweg van snot gesproken. Over het algemeen treden de volgende symptomen op verkoudheid en bijhorende luchtweginfecties:

  • Niezen
  • Verstopte neus en vloeistof uit neus
  • Hoesten
  • Verstopping die leidt tot gezwollen hoofd en uitpuilende ogen
  • Bol in de veren
  • Weinig activiteit

Op een verstopping kunnen meer problemen volgen, zoals een verminderde voedselopname, gewichtsverlies en een vergrote kans op andere infecties.

Verkoudheid en luchtweginfecties voorkomen

Net als bij mensen is het niet ongebruikelijk dat een kip een keer verkouden wordt. De kans hierop kan wel geminimaliseerd worden. Preventie richt zich met name op het verblijf:

  • Tochtvrij, maar wel goed geventileerd
  • Luchtvochtigheid niet te hoog
  • Regelmatig ververst water
  • Comfortabele temperatuur

Voor de kip geldt dat de kans op besmetting groter is bij een lage weerstand. De weerstand kan laag zijn door stress, andere infecties of voedsel dat noodzakelijke voedingsstoffen mist.

Behandeling van verkoudheid en luchtweginfecties

Hoewel een verkoudheid of (lichte) luchtweginfectie vaak niet dodelijk is, wordt behandeling wel aanbevolen. Een verkoudheid kan makkelijk chronisch worden en blijvende problemen veroorzaken die de levenskwaliteit verminderen. Ondanks dat een eenvoudige antibioticakuur meestal voldoende om de kip volledig te laten genezen, helpt Bronchisol voor een stukje zekerheid! Ook is het goed om te kijken naar mogelijke oorzaken in het verblijf of voedsel van het dier en deze aan te pakken.

Bij uitblijven van een behandeling kan de infectie verergeren en leiden tot besmetting met andere ziektemakers. Ook kunnen sommige symptomen, zelfs wanneer er later alsnog is behandeld, altijd aanwezig blijven.

Middelen tegen verkoudheid en luchtweginfecties

Bij lichte verkoudheid kan het toevoegen van extra vitaminen aan de voeding en goede reiniging van het verblijf voldoende zijn. Ook Bronchisol van Kippenhuis.nl is een effectief middel, zowel preventief als na de besmetting. Bij ernstigere infecties kan een dierenarts antibiotica voorschrijven.

One Response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen