Kropverstopping

  • 4Minutes
  • 694Woorden

Door het eten van onjuist, teveel of te groot voedsel kunnen kippen (maar ook andere vogels) last krijgen van een kropverstopping. Ook kan een krop verstopt raken bij de Ziekte van Marek. Een verstopping van de krop kan leiden tot verminderde eetlust en uiteindelijk de dood. Lichte verstoppingen kunnen worden verholpen door de krop te legen/masseren.

[su_note note_color=”#FFFF66″ text_color=”#333333″ radius=”3″ class=””]Help jij ons aan foto’s van dit verschijnsel? Dat mag zijn van kippen, eenden en ander pluimvee. Met foto’s kunnen wij, via jouw, andere mensen beter helpen door een beeld te geven bij aandoeningen. Stuur je foto’s via hier in. Zo heb jij ook wat aan deze website![/su_note]

Wat is de krop?

De krop is een soort opslagzakje, waar het voedsel dat de kippen binnenkrijgen eerst in terecht komt, nadat het is doorgeslikt en voordat het de maag in gaat. Dit maakt de krop onderdeel van het spijsverteringsstelsel. Aan het einde van de dag hebben kippen meestal een goed gevulde krop, waar deze de volgende ochtend weer leeg is. De krop bestaat uit een verzameling spieren waar het voedsel tijdelijk in wordt opgeslagen en ingeweekt wordt met het speeksel van de kippen. Dan duwt de spiermassa het ingeweekte voedsel door de slokdarm naar de eerste maag.

Problemen bij kropverstopping

Een probleem dat kan ontstaan bij kippen is dat de krop het voedsel niet goed door kan voeren. Hierdoor hoopt de hoeveelheid voedsel in de krop op en kan deze erg uitzetten. Dit kan zorgen voor evenwichtsproblemen bij de kippen, maar kan er ook voor zorgen dat de kippen moeite hebben met het op stok gaan. De krop raakt dus overvol en dan zal de kip zich ook snel wat ziek gaan gedragen. Soms maken kippen dan rare bewegingen met hun hoofd en nek en hebben ze moeite met slikken.

[su_youtube url=”https://youtu.be/fmnAf_MtaFs”]

Oorzaak van een kropverstopping

De grootste veroorzaker van een kropverstopping is door het eten van onjuist voedsel. Dit kan voedsel zijn dat te lang is en daardoor blijft steken (zoals lange luzerne, stro of hooisprieten). Het kan ook voedsel zijn dat uitzet (brood) of voedsel dat heel veel (bij het voeren van stro, hooi en luzerne) of heel weinig vezels bevat. Dit zorgt ervoor dat de krop het eten en het drinken niet goed kan verwerken en dat deze verstopt raakt. Ook kan er een verstopping ontstaan door sommige ziektes zoals bij de Ziekte van Marek.
Twee soorten kropverstopping: zachte en harde kropverstopping

1. Een zachte verstopping verhelpen:

De weke krop is zacht en bestaat uit een vies ruikende massa. De lucht in de krop is ontstaan door gassen die voorkomen uit de vergisting van de kropinhoud. Hierbij is het slijmvlies in de krop vaak ontstoken en dit kan ook de directe oorzaak van de verstopping zijn. Houd de kip met zijn rug naar beneden en zorg ervoor dat de kop naar beneden hangt. Masseer langzaam de massa voorzichtig richting de snavel zodat het naar buiten komt om de inhoud van de krop te verwijderen.

2. Een harde verstopping verhelpen

In tegenstelling tot de zachte krop is er bij de harde krop weinig vocht en gasvorming aanwezig. Een harde krop komt vaak voor bij de opname van teveel vezelrijk voer zoals hooi, stro, luzerne en/of gras. Ook hierbij kan het geven van een massage de verstopping verhelpen. Maar nu wordt de inhoud richting de spiermaag geperst. Met behulp van (veel) lauwwarm water of olie masseer je de krop voorzichtig en geduldig. Het is mogelijk dat je dit meerdere keren moeten herhalen (met tussenpozen) voordat de verstopping is verholpen. Het heeft de voorkeur om water te gebruiken in plaats van olie, omdat teveel olie schadelijk kan zijn voor de kippen.

Als de massage bij de zachte of harde krop gelukt is, kun je de dieren het beste apart zetten. Geef ze voor een lange periode van 2 dagen (48 uur) geen eten. Uiteraard wel vers drinkwater met eventueel toevoeging van vitamines om de kippen er sneller bovenop te helpen.

Mocht het bij twijfel of onverhoopt, ondanks deze richtlijnen en tips, toch niet lukken, maak dan een afspraak met de dierenarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen