- 3Minutes
- 497Woorden
Veerluis is, samen met de bloedluis, de meest voorkomende ectoparasiet bij kippen. Een ectoparasiet is een minuscuul, achtpotig beestje dat tussen de vacht of veren van een dier leeft. De veerluis voedt zich met keratine, de eiwitten die in de veren zitten van kippen.
Besmetting en gevolgen van veerluis
Kippen kunnen besmet raken met veerluis zoals eigenlijk elke luis zich verspreidt: door contact met andere kippen of hanen die besmet zijn. Vooral tijdens het treden is het overspringen van luizen erg gemakkelijk en snel gebeurd. Jeuk is eigenlijk het enige probleem dat de luis zelf veroorzaakt, maar door het krabben kunnen er wondjes of kan er zelfs veeruitval ontstaan bij de kippen. In het boek “bloedluis en andere ectoparasieten” lees je meer over veerluis.
Symptomen van veerluis
Wanneer een van de kippen last heeft van veerluis, zal deze zich vaker krabben. Kippen steken dan hun snavels meer tussen de veren. Wanneer je kippen dus regelmatig ziet poetsen, krabben of het hoofd ziet schudden, dan is het zeer waarschijnlijk dat er sprake is van veerluis.
Maar let op: bij infectie van de gaapworm zullen kippen ook vaak het hoofd schudden en daarbij gapen.
Bij veeruitval is de kans ook groot dat deze kip besmet is met veerluis. Daarnaast is de veerluis ook vaak te zien tussen de veren van kippen. Wanneer je de kip oppakt en goed tussen de veren kijkt, zal je veel geschilferde stukjes huid zien of soms de dader zelf.
Veerluis voorkomen en behandelen
Er zijn een aantal insecticiden te koop, middeltjes die schadelijk zijn voor insecten en parasieten, maar niet voor kippen. Veel van deze middelen zijn op basis van Pyrethrine of Piperonylbutonixide gemaakt en deze werken vaak erg effectief. Het advies is om verschillende merken met elkaar te vergelijken, omdat er nogal eens een prijsverschil bestaat terwijl het middel zelf vaak bijna hetzelfde is.
Wanneer vermoedens bestaan dat een van de kippen veerluis heeft, is het belangrijk (vanwege kans op besmetting) om contact met de overige kippen te voorkomen. Houdt deze dan apart gedurende de behandeling en wellicht nog even daarna. Het is uiteraard niet altijd bekend dat een van de kippen besmet is. Daarom is het meestal het beste om de kippen preventief te behandelen tegen veerluis: regelmatig een van de kippen bespuiten met een middel als bijvoorbeeld M50 Q, een middel oorspronkelijk voor de bestrijding van bloedluis, maar ook effectief tegen veerluis.
Wanneer veerluis niet behandeld wordt, verdwijnt deze niet uit zichzelf. Het is dus erg belangrijk dat de luizen bestreden worden. Lees voor de behandeling goed de bijsluiter om vervelende bijwerkingen te voorkomen, want het mag de kip zelf uiteraard niet beschadigen; wanneer het in een verkeerde dosering wordt gebruikt, kan er veeruitval ontstaan
De veerluis legt vrij veel en regelmatig eitjes en die hebben een paar dagen nodig om uit te komen. Behandel de besmette kip(pen) daarom een paar dagen later nog eens, om alle eitjes van de veerluis te verwijderen.