Snot

  • 3Minutes
  • 547Woorden

Snotziekte bij kippen is een chronische ademhalingsziekte bij kippen en heet eigenlijk Chronic Respiraroty Disease, of kortweg CRD. Snot bij kippen wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie kan voor ontstekingen zorgen in de neusholtes, oogholtes, luchtpijp, longen, oogvliezen en luchtzakken van kippen. De mogelijkheid bestaat dat er zwellingen ontstaan. Help jij ons aan foto’s van dit verschijnsel? Dat mag zijn van kippen, eenden en ander pluimvee. Met foto’s kunnen wij, via jouw, andere mensen beter helpen door een beeld te geven bij aandoeningen. Stuur je foto’s hier in. Zo heb jij ook wat aan deze website!

Besmetting en gevolgen van snot bij kippen

Snot bij kippen wordt zoals aangegeven veroorzaakt door een bacterie en kan gemakkelijk opgelopen worden via een drager, andere kippen of een andere (wilde) vogelsoort die besmet is (zoals een mus, kraai of duif). Wanneer kippen een verminderde weerstand hebben, zijn ze eerder vatbaar voor deze ziekte. Bij slechte of onvoldoende voeding, hoge luchtvochtigheid en een warme omgeving is de kans op besmetting van de kip groter. Ook als er te veel kippen dicht op elkaar leven is de kans op besmetting en verspreiding aannemelijker. Om de kans te verkleinen dat jouw kippen last krijgen van snot raden wij aan om Bronchisol te gebruiken!

Symptomen van snot bij kippen

Wanneer kippen veel kuchen en snotteren en rochelen is de kans groot dat er sprake is van snotziekte. Ook wanneer ze waterige ogen hebben en vaak stilzitten, kan het zijn dat ze besmet zijn. De kippen zelf hebben dan ook moeite met ademhalen. Wanneer een van de kippen erg vermagert of een lagere eiproductie heeft, is de kans groot dat deze besmet is.

Snot bij kippen bestrijden

Bij dierenspeciaalzaken of online dierenwinkels zijn medicijnen te koop die werken tegen snot bij kippen. Bronchisol van Kippenhuis.nl werkt erg goed tegen snot, zowel preventief (voor de besmetting), als na de besmetting! Dit is een homeopathisch geneesmiddel en is effectief en gemakkelijk toe te voegen aan het drinkwater van de kippen. Daarnaast is dit middel veilig voor gebruik en heeft het weinig tot geen bijwerkingen.
In ernstige gevallen kan altijd de dierenarts worden geraadpleegd. Bij de dierenarts kan er een antibioticakuur worden gevraagd om de snotziekte te bestrijden. Ook kan de dierenarts assisteren bij het gedwongen voeren van de kippen, dit omdat kippen met snot minder eten, doordat ze minder goed zien en ruiken.
Let er wel op dat er na het gebruik van medicijnen een wachttijd op de kippen kan zitten. De eieren en andere kipproducten mogen dus enige tijd niet voor consumptie gebruikt worden, omdat er resten van de medicijnen in kunnen achterblijven, wat gevolgen zou kunnen hebben voor mensen. Meer informatie over de wachttijd en dergelijke is vaak in de bijsluiter te vinden.

Snot bij kippen voorkomen

Snot bij kippen is een zeer besmettelijke kippenziekte. Contact met besmette kippen moet dan ook vermeden worden. Goede voeding is erg belangrijk, want een goede weerstand van de kippen zorgt ervoor dat deze minder snel zullen worden besmet. Ook is natuurlijk een aangename en gezonde omgeving erg van belang. Zorg er daarom voor dat het hok schoon en droog is. Eventueel kan de weerstand van kippen versterkt met diverse geschikte aanvullende diervoerders.

Middelen tegen snot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen