Kalkpoten

 • 4Minutes
 • 603Woorden

Kalkpoten worden veroorzaakt door een schurftmijt, ook wel kalkpootmijt genoemd (Cnemidocoptes mutans). De schurftmijt, die met het blote oog niet is waar te nemen, nestelt zich tussen de schubben op de poten. Hebben je kippen last van kalkpoten dan moet je dit beslist zo snel mogelijk behandelen.

Besmetting en gevolgen van Kalkpoten

De besmetting vindt plaats via het hok of andere kippen in het verblijf. Het is niet overdraagbaar op andere dieren of mensen. Kuikens worden vaak op jonge leeftijd besmet. Het is daarom verstandig de hen preventief te behandelen voordat ze haar eieren uitbroed.

De mijt zorgt ervoor dat de poten een ruwe indruk maken. De poten worden dikker en de kip krijgt last van jeuk. Naarmate de ‘ziekte’ vordert, gaan de schubben uit elkaar staan waardoor de ontlasting van de mijten zich hiertussen verzamelt. Hierdoor gaan de poten onderhuids ontsteken en kunnen ook gaan bloeden. Als de kalkpoten niet worden behandeld, zal de kip op een gegeven moment niet meer kunnen lopen, met alle gevolgen van dien.

Symptomen bij Kalkpotenkalkpoten-kippen

Allereerst krijgen de kippen jeuk. Die parasiet is voor ons dan nog niet te zien. Onze eerste indruk van de aanwezigheid van schurftmijt is te herkennen aan de dikkere, opgezette poten. De schubben gaan zoals al eerder gezegd uit elkaar staan. In een later stadium hoopt er zich een grijze massa tussen de poten op. Dit is de ontlasting van de mijten. Ook kunnen de poten gaan bloeden.

Kalkpoten voorkomen

Voorkomen is niet mogelijk. De mijten zijn niet zichtbaar en de kippen kunnen op jonge leeftijd al zijn besmet. De kans op een uitbraak kan echter wel worden verkleind. Het kippenhok ontsmetten is hiervoor een goede methode. Dit kan met Halamid-D of een ander ontsmettingsmiddel. De mijten gedijen het beste in een vochtige omgeving. Het hok droog houden en goed ventileren is hierdoor een absolute aanrader. Dit werkt preventief tegen de kalkpootmijt.

Kalkpoten behandelen

Hebben de kippen last van kalkpoten dan moet dit beslist behandeld worden. Belangrijk is dat dit schoon gebeurt. Hieronder staan 2 verschillende behandelingen:

1. Als eerste is het noodzakelijk de korsten te verwijderen. Dit kan echter niet zomaar, want dan zullen de poten gaan bloeden. Je maakt de poten schoon en smeren ze in met vruchtboomcarboleum, groene zeep of glycerine en laten dit enkele dagen intrekken. Het intrekken zorgt ervoor dat de schubben zacht worden waardoor de korsten makkelijker te verwijderen zijn. Na een aantal dagen borstel je de poten met lauwwarm voorzichtig schoon. Als de poten schoon en korstvrij zijn smeer je ze in met een specifiek schurftpreparaat dat bij de meeste dierenartsen te verkrijgen is. Om herbesmetting te voorkomen ontsmet je het kippenhok en gebruik je desgewenst een middel tegen parasieten.

2. Deze behandeling wijkt niet ver van de bovenstaande behandeling af. Je maakt geen gebruik van een schurftpreparaat en is daarom wat makkelijker toe te passen. Bij zware besmettingen wordt het aangeraden om toch een middel tegen de schurft te gebruiken.

 1. Maak de poten volledig schoon.
 2. Ontsmet en week de poten circa 5 minuten in een bad van Dettol.
 3. Smeer een dikke laag vaseline of uierzalf over de poten, zodat ze goed vet zijn.
 4. Maak reepjes stof van +/- 35cm en 3cm breed (bijv: een oude lap). Knip het uiteinde 7cm in.
 5. Wikkel de reepjes stof om de poten, van boven tot onder en tussen de tenen door.
 6. Smeer opnieuw de vaseline of uierzalf over de poten zodat het luchtdicht wordt afgesloten.
 7. Laat de kip hier 3-4 dagen mee rondlopen.
 8. Verwijder het doek. De beestjes zijn dood (door zuurstofgebrek) en de resten/korsten laten los.

Middelen tegen Kalkpoten

Vaseline, Uierzalf, Dettol en een schurftpreparaat verkrijgbaar bij de dierenarts.

5 Responses

 1. Een eenvoudig middel dat mijn ouders en grootouders al gebruikten om kalkpoten bij kippen te genezen.
  Dompel het deel van de poten waar geen veren zitten in slaolie en mogelijk verdwijnt het probleem al na een behandeling.

 2. Tegen kalkmijt helpt het ook nog wel om de poten en stokken in te smeren met frituur/olijf olie, dit heeft bij ons goed gewerkt.
  De mijt stikt ook en kan niet via de stok overlopen.
  Helpt tevens tegen bloedluis die over de stok loopt

 3. Hallo,

  Dankzij deze informatie hen ik mijn Cochin kippetje heel goed kunnen helpen. Het was de laatste weken heel erg inactief, en als ik het al eens zag lopen, dan was hey gebrekkig huppelend op één pootje. Dacht dat het een pootje had bezeerd. Neen, na controle bleek het al erg geïnfecteerde kalkpoten te hebben.
  Meteen behandeld na de info hier gevonden te hebben. Het ontsmetten deed ik met Isobetadine zeep, aangelengd met water en het insmeren met uierzalf. Doekjes bevestigen was quasi onmogelijk met al die pluimen aan de poten. Na twee behandelingen liep het beestje al mooi rond. Nog een derde keer behandeld. Ziet er goed uit!
  Nu zijn ook de andere kippetjes en haan preventief aan een behandelingsbeurt toe.

  Bedankt!

 4. Mijn advies is als bovenstaande niet helpt 2-3 injecties met dectomax 0,1 ml per 3-5 kg kip, in overleg met of door je dierenarts. Vaak kan je dierenarts het de eerste keer voor doen als je gene injectie-ervaring hebt. Ik ben zelf dierenarts en leg het de eigenaar uit. Mochten ze het toch te ingewikkeld binden, dan komen ze met de aangetaste kippen naar de kliniek in Dodewaard

 5. heb mijn kipjes(é) behandelt met slaolie, 3 dagen na elkaar, de korstjes zijn weg, maar hun pootjes zien nu roze, wat kan iknu doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen