Gaapziekte bij kippen

  • 3Minutes
  • 537Woorden

Gaapziekte wordt veroorzaakt door de zogeheten gaapworm, een parasitaire rondworm, die zich in de luchtpijp van gevogelte hecht. Hier nemen ze bloed en lymfevocht op uit de wand van de luchtpijp door hun tanden in de wand te haken. Het komt niet alleen voor bij kippen, maar zou bij vrijwel elke vogelsoort voor kunnen komen. Mensen zijn er minder vatbaar voor, omdat het menselijk lichaam de wormen sneller uit het systeem wegwerkt dan kippen.

Loslopend pluimvee dat vrij kan scharrelen heeft de meeste kans om besmet te raken met gaapwormen. Dit omdat andere vogels die eventueel besmet zijn hun uitwerpselen kunnen doen in het loopgebied van het pluimvee. De worm wordt gaapworm genoemd omdat ze de ademhaling bemoeilijken en de dieren hierdoor lijken te gapen om meer lucht binnen te krijgen.

Besmetting van gaapziekte 

De larven van de gaapworm worden opgegeten door kevers, slakken of regenwormen. Wanneer de kippen deze ‘gastheren’ opeten, zal de larve via de maag, de luchtpijp inkruipen en zich daar aan de luchtwand hechten. Binnen drie weken is de larve volwassen en legt deze eitjes, die door de kippen worden opgehoest, weer doorgeslikt en via de ontlasting naar buiten komen. Daar worden de eitjes weer door, bijvoorbeeld, regenwormen opgegeten, waarna het proces opnieuw begint. 

Een larve kan tot wel 3 jaar leven binnen een regenworm. De gaapworm staat er om bekend dat de mannetjes en de vrouwtjes zich aan elkaar vastklikken, wanneer deze worden weggehaald zullen ze dan ook uit elkaar scheuren, omdat de onderlijfjes van de wormen door middel van de pootjes in elkaar vast zitten. Wanneer het lichaam wordt weggetrokken zal de mond vast blijven zitten en zal het lichaam afscheuren.

Symptomen en gevolgen

Wanneer kippen veel met het hoofd schudden en gapen, is er kans dat ze besmet zijn met de gaapworm. Door de worm kunnen kippen zich benauwd voelen, vermageren en zelfs sterven omdat de worm kan zorgen voor problemen met ademhalen. De wormen kunnen namelijk een gedeelte van de luchtpijp verstoppen, waardoor de kippen het benauwd kunnen krijgen en minder willen eten. De infectie komt voornamelijk voor bij wat jongere dieren, oudere kippen hebben vaak al voldoende weerstand opgebouwd en werken de wormen sneller uit hun systeem.

Gaapworm bij een fazant, vastgesteld door de dierenarts

behandelen van gaapziekte

Wanneer de weerstand van de kippen verbetert, verdwijnt de worm bij een lichte infectie vanzelf. Vooral jongere kippen en kuikens ondervinden last van de gaapworm. Het is daarom ook erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de kippen in goede conditie zijn, voldoende voeding krijgen en in een aangename en schone omgeving leven. Farmers Delight Gastromix helpt bij ondersteuning van het spijsverteringskanaal.  wat de conditie ten goede komt. 

Wanneer de besmetting toch ernstig is, zijn er verschillende mogelijkheden die wormen zoals de gaapworm bestrijden. 

Van knoflook is het al jaren bekend dat die bijdraagt tegen wormen. Daarnaast werken wormmiddelen ook goed tegen de bestrijding. Denk hierbij aan Wormstop of Beaphar Wormmiddel. Let alleen wel op dat bij gebruik van deze middelen de eieren een bepaalde periode niet geconsumeerd mogen worden; hierover is meer informatie te vinden in de bijsluiter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen