Favus (poederkam)

Favus, ook wel bekend als een poederkam, is een aandoening bij kippen veroorzaakt door een schimmelinfectie. Favus wordt gekenmerkt door het ontstaan van witte, schilferige plekken op de kam en lellen van de kip. Hoewel favus dodelijk kan zijn, is de aandoening goed te behandelen met medicijnen.

Besmetting en gevolgen van favus

Favus wordt veroorzaakt door een schimmel. In de meeste gevallen gaat het om de schimmel Trichophyton megninii. De schimmel kan bijvoorbeeld in vervuilde ondergrond, voer, of op vervuild materiaal zitten. Jonge kippen met volledig ontwikkelde lellen lopen het grootste risico op favus. Kippen met een poederkam kunnen ook gezonde kippen besmetten met de schimmel. In zeldzame gevallen kan zelfs een mens besmet raken met de schimmel en ziek worden. Favus komt vaker voor in de hobbysector dan in de industriële kippenhouderij.

Kippen met een poederkam worden in eerste instantie zelden ziek. Hoewel de kam en lellen aangedaan zijn, functioneert de kip nog prima. In latere stadia zijn de gevolgen van de infectie ernstiger. Zonder behandeling kunnen de vleugels ernstig beschadigd raken en kunnen de luchtwegen besmet raken. De kip wordt zichtbaar ziek en kan als gevolg van de infectie sterven.

Symptomen van favus

Een poederkam is als eerste te herkennen aan witte plekken op de kam en lellen van kippen. Deze plekken vormen een soort schilferige korstjes. Ook de poten kunnen besmet raken met de schimmel. Wanneer dit het geval is, ontstaan op de poten ook schilferige witte plekken. Zonder behandeling worden de plekken groter en dikker.

In een later stadium kunnen ook andere lichaamsdelen beschadigd raken. Dit gaat gepaard met uitval van veren. Rond de follikels van de uitgevallen veren ontstaan dezelfde schilferige korstjes als op de kam, lellen en poten. De vleugels kunnen beschadigd raken door de infectie. Dit kan meestal weer volledig herstellen na behandeling.

Favus voorkomen

Favus is nooit volledig te voorkomen. De schimmel is erg sterk en laat zich niet zomaar doden. Een goede hygiëne van zowel de vogels als de verblijven, kan de kans op favus aanzienlijk verkleinen. Schimmels gedijen met name goed in een vochtige omgeving. Door de ondergrond van de kippen zo droog mogelijk te houden, krijgt de schimmel weinig kans op overleving. Reinig ook regelmatig al het materiaal dat gebruikt wordt voor de kippen en zorg dat het voer droog blijft.

Favus behandelen

Hoewel favus dodelijk kan zijn wanneer dit onopgemerkt blijft, is het ook een aandoening die goed te behandelen is. De diagnose van een poederkam kan vrij gemakkelijk gesteld worden. Meestal kan de diagnose gesteld worden op basis van lichamelijk onderzoek. De witte plekken zijn goed herkenbaar. Bij twijfel kan de dierenarts een monster van de schilferige plekjes nemen en dit op kweek brengen voor een definitieve diagnose.

Met behulp van antischimmelmiddelen kan de kip goed behandeld worden. Meestal zijn dit speciale crèmes. Alle besmette lichaamsdelen moeten worden ingesmeerd met de crème. Na enkele dagen is er al verbetering zichtbaar en na enkele weken is de schimmel volledig weg en de kip hersteld. Antischimmelmiddelen die regelmatig gebruikt worden zijn miconazol, formaline, maar ook medicijnen die bij mensen met zwemmerseczeem worden voorgeschreven.

 

Middelen tegen favus

De medicijnen tegen Favus zijn op recept te verkrijgen bij de dierenarts. Bij de speciaalzaak of online winkels zijn ontsmettingsmiddelen zoals FavusKoudijs Eucalyptus Reiniger verkrijgbaar. Hiermee kan het kippenhok grondig worden gereinigd, waardoor schimmels geen kans krijgen te overleven. Met een ondergrond als zaagsel ben je er zeker van dat de bodem droog blijft, waardoor de schimmel minder makkelijk kan overleven in het verblijf.

Ook kan er gebruik gemaakt worden van de rooktabletten van Koudijs. Deze tabletten geven rook af dat de werkzame stof formyceen bevat. Formyceen bestrijdt de schimmel effectief, waardoor de kans op besmetting wordt verkleind. Omdat het middel via rook verspreid wordt, bereikt het plekken waar je niet kan komen met een spray of andere methodes.

 

Laat een Reactie achter