Eieren pikken

  • 3Minutes
  • 483Woorden

Het houden van kippen heeft als leuk voordeel dat de kippen eieren produceren, die lekker gegeten kunnen worden. Helaas vinden kippen zelf de inhoud van hun eieren ook smakelijk. Het komt weleens voor dat kippen uit verveling, nieuwsgierigheid of soms per ongeluk hun eigen eieren kapot pikken of stampen. Wanneer de kippen er vervolgens achter komen dat de inhoud van het ei erg lekker is, zullen ze dit expres doen om zo het eiwit en het eigeel op te eten. Dit kan uiteindelijk een gewoonte worden. Gelukkig is het mogelijk om de kippen deze vervelende gewoonte weer af te leren.

Eieren pikken behandelen

Als de kippen eenmaal begonnen zijn, weten ze niet meer van ophouden. Zonde, want zo kun jij je dagelijkse verse eitje wel vergeten. Gelukkig zijn er simpele en effectieve methodes om het pikken van de eieren te voorkomen of eventueel ook af te leren.

1. Het nep- of fopei

Nepeieren zijn gemaakt van steen, kalk of plastic en zijn in o.a. bruin en wit te koop. Het is een effectieve en doeltreffende oplossing. Leg het nepei in het broedhok of op de broedplaats van de kippen. De kip zal dan tegen het onechte ei aanpikken, maar krijgt er geen smakelijke beloning meer uit, waardoor de gewoonte in veel gevallen zal verdwijnen. Daarnaast wordt er gesteld dat het zien van nepeieren de eiproductie van kippen bevordert. Deze stelling is echter alleen niet nader onderzocht en dus ook niet bewezen, maar baat het niet dan schaadt het niet. Deze speciale eieren zijn te koop in de betere speciaalzaak of in online webwinkels.

2. Leeg kippen ei vullen met iets vies

Een andere variant van het fopei is een ei leeg blazen en dit vullen met iets dat kippen erg vies vinden, zoals mosterd. Dit mag uiteraard geen giftige of ongezonde stof zijn. Wanneer de kippen de vieze smaak proeven na het pikken, zullen ze het al gauw afleren.

Het voorkomen van eieren pikken

Door het snel wegnemen van de gelegde eieren uit het legnest kan het probleem opgelost en ook voorkomen worden. Wanneer kippen minder mogelijkheden krijgen om het ei kapot te pikken, zullen ze het uiteraard ook minder doen. Daarnaast zal een kip de beloning die hoort bij het kapot maken van het ei vergeten, wanneer deze het een tijd lang niet meer heeft kunnen doen. Voorkom te allen tijde dat er meerdere eieren in één legnest of broedplaats liggen.

Een andere makkelijke methode om het eieren pikken te voorkomen, is door gebruik te maken van een speciaal ‘wegrol’-legnest. Deze legnesten zijn zelf te maken maar ook te koop als kunststof en metalen varianten (de kunststof heeft, vanwege de verminderde kans op bloedluis, de voorkeur). De kippen leggen de eieren op het speciale nest en de eieren rollen vanzelf in een bakje dat niet bereikbaar is voor de kippen. In deze bakjes kunnen meerdere eieren verzameld worden.

Producten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen