Coccidiose

  • 2Minutes
  • 387Woorden

Coccidiose bij kippen is een redelijk veel voorkomende ziekte en slaat vaak onverwachts toe. Vooral als het weer warm en broeierig wordt. Lekkende drinkbakken zijn gevaarlijke besmettingshaarden. Kuikens raken eerder besmet dan kippen doordat zij nog niet voldoende weerstand hebben opgebouwd.

Coccidiose wordt veroorzaakt door protozoën (darmparasieten) die tot de Eimera familie behoren. Het zijn eencellige organisme die zich nestelen in de darmwand en/of het slijmvlies.

Besmetting en gevolgen van Coccidiose

Als de kippen in aanraking komen met de ontlasting van besmette dieren zullen zij ook besmet raken met Coccidiose. Berucht voor de verspreiding van Coccidiose zijn de natte plekken rondom de drinkbak. Deze moeten daarom te allen tijden voorkomen worden.

Coccidiose tast de darmwand van de kippen aan. Hierdoor krijgen ze moeite met het opnemen van voedingstoffen en ontstaan er interne bloedingen en infecties met de dood tot gevolg.

Symptomen van Coccidiosecoccidiose-kippen

Er zijn meerdere soorten Coccidiose met elk hun eigen symptomen. Afhankelijk van de besmettingsgraad worden verschillende ziekteverschijnselen getoond. Over het algemeen is het duidelijk te zien dat de kip ‘ziek’ is. Ze geven een slaperige indruk en kunnen ‘bol’ gaan zitten. Ook kunnen ze koud aanvoelen en vermageren. Naarmate de ziekte vordert, krijgen de kippen last van dunnere ontlasting (diarree) waar uiteindelijk bloed bij kan zitten.

Niet elk symptoom hoeft zich te uiten, daar er verschillende soorten Coccidiose bestaan. Ook hoeven de symptomen niet te beteken dat het om Coccidiose gaat. De symptomen van wormen hebben veel weg van Coccidiose.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=bhOE6Wv8-yY”]

Coccidiose voorkomen

Het voorkomen is helaas niet mogelijk. De kans op Coccidiose verkleinen wel. De bacteriën van Coccidiose gedijen/vermeerderen het beste in een vochtige omgeving. Zorg er daarom voor dat het hok schoon en droog is (let op lekkende drinkbakken). Ook is het verstandig om niet te veel kippen in één hok te plaatsen. Aangezien de besmetting via de ontlasting gaat, is het verstandig ervoor te zorgen dat er geen ontlasting in het voer en drinkwater zit.

Coccidiose behandelen

Een ziekte behandelen voordat je zeker weet dat het die ziekte betreft, is niet handig. Laat bij een dierenarts een mestonderzoek uitvoeren. Verzamel de mest van verschillende ‘verse’ hoopjes. Het witte gedeelte is urine, het donkere gedeelte is de mest.

Middelen om coccidiose te behandelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen