- 3Minutes
- 436Woorden
Coccidiose bij kippen is een veel voorkomende ziekte en slaat meestal onverwachts toe, vooral als het weer warm en broeierig wordt. Lekkende drinkbakken zijn gevaarlijke besmettingshaarden. Kuikens raken eerder besmet dan kippen doordat zij nog niet voldoende weerstand hebben opgebouwd. Om je het imuunsysteem van kuikens te verbeteren raden wij Klaus Vitamine A-D3-E aan.
Coccidiose wordt veroorzaakt door protozoën (darmparasieten) die tot de Eimera familie behoren. Het zijn eencellige organismen die zich nestelen in de darmwand en/of het slijmvlies van kippen.
Besmetting en gevolgen van Coccidiose
Als de kippen in aanraking komen met de ontlasting van besmette dieren zullen zij ook besmet raken met Coccidiose. Berucht voor de verspreiding van Coccidiose zijn de natte plekken rondom de drinkbak. Deze moeten daarom te allen tijden voorkomen worden.
Coccidiose tast de darmwand van de kippen aan. Hierdoor krijgen ze moeite met het opnemen van voedingstoffen en ontstaan er interne bloedingen en infecties met de dood tot gevolg.
Symptomen van Coccidiose
Er zijn meerdere soorten Coccidiose met elk hun eigen symptomen. Afhankelijk van de besmettingsgraad worden verschillende ziekteverschijnselen getoond. Over het algemeen is het duidelijk te zien dat de kip ‘ziek’ is. Ze geven een slaperige indruk en kunnen ‘bol’ gaan zitten. Ook kunnen ze koud aanvoelen en vermageren. Naarmate de ziekte vordert, krijgen de kippen last van dunnere ontlasting (diarree) waar uiteindelijk bloed bij kan zitten.
Niet elk symptoom hoeft zich te uiten, daar er verschillende soorten Coccidiose bestaan. Ook hoeven de symptomen niet te beteken dat het om Coccidiose gaat. De symptomen van wormen hebben veel weg van Coccidiose.
Zie hier een YouTubevideo met extra uitleg over symptomen!
Coccidiose voorkomen
Het voorkomen is helaas niet mogelijk. De kans op Coccidiose verkleinen wel. De bacteriën van Coccidiose gedijen/vermeerderen het beste in een vochtige omgeving. Zorg er daarom voor dat het hok schoon en droog is (let op lekkende drinkbakken). Ook is het verstandig om niet te veel kippen in één hok te plaatsen. Aangezien de besmetting via de ontlasting gaat, is het verstandig ervoor te zorgen dat er geen ontlasting in het voer en drinkwater zit.
Coccidiose behandelen
Een ziekte behandelen voordat je zeker weet dat het die ziekte betreft, is niet handig. Laat bij een dierenarts een mestonderzoek uitvoeren. Verzamel de mest van verschillende ‘verse’ hoopjes. Het witte gedeelte is urine, het donkere gedeelte is de mest. Waneer de Coccidiose gediagnoseerd is raden wij aan om de Finendo cox + worm te gebruiken. Dat is een aanvullend diervoeder die gemaakt op basis van aromatische stoffen. Het optimaliseert de darmgezondheid en helpt bij het behandelen en verkleinen van de kans op besmetting van Coccidiose.