Blauwe kam ziekte

  • 2Minutes
  • 338Woorden

De Blauwe kam ziekte komt door een vergiftiging van teveel eiwitrijk voedsel. Het komt (vaak) alleen voor bij hanen aangezien de hennen de eiwitten gebruiken voor het produceren van de eieren. Een haan kan deze eiwitten niet gebruiken waardoor ze ophopen in zijn lichaam. Dit zal zich uiten in een blauwe kam.

Besmetting en gevolgen van de Blauwe kam ziekte

Het is geen ziekte maar een vergiftiging. Besmetting is daarom niet mogelijk. Omdat het ene voer meer eiwit bevat dan het andere (kuikenvoer bevat veel eiwit) is het lastig te vertellen wanneer het maximum is bereikt. Wanneer je niks aan de Blauwe kam ziekte doet, nadat je het heeft geconstateerd dan kan het de dood tot gevolg hebben. De hanen zullen niet meer eten en hierdoor sterk vermageren. De ‘ziekte’ is overigens makkelijk te verhelpen.

Symptomen van de Blauwe kam ziekte

De ziekte uit zich in een blauwe kam. Ook de lellen zullen deze kleur krijgen. De haan kan er verzwakt uitzien, niet eten en vermagerd zijn. Over het algemeen heeft alleen de haan (bij deze ziekte) de blauwe kam. Hebben de hennen ook blauwe (verkleurde) kammen dan kan het ook om een andere ziekte gaan. Zie hiervoor:

De blauwe kam ziekte voorkomenblauwe-kam-ziekte

Dieren hebben net als mensen een gebalanceerd dieet nodig. Hennen hebben veel eiwitten nodig om eieren te produceren, hanen niet waardoor ze  een overschot aan eiwit kunnen krijgen. Voer afwisselend en geef de haan af en toe wat extra granen of minder eiwitrijk voedsel. Groenteafval is ook een waardevolle afwisseling op het dieet.

De blauwe kam ziekte behandelen

Zodra het duidelijk is dat het om de Blauwe kam ziekte gaat is het aan te raden de haan weg te halen bij het eiwitrijke voedsel. Neem hem mee naar binnen en zet hem bij de kachel. Door het geven van suikerwater wordt het dier weer energiek. Na een poosje goede zorg, suikerwater en wat gemalen voer (al dan niet nodig om toe te dienen) kan de haan weer volledig bijkomen.

One Response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen