Uitbraak Newcastle Disease in België. Noodmaatregelen van kracht.

Voor hobbypluimveehouders in België is het vanaf 2 juli verboden om pluimvee te verplaatsen. Dit verbod geldt vanaf 2 juli voor 30 dagen en kan indien nodig worden verlengd!

 • verbod op het overdragen (verkoop, afstaan, uitwisselen, …) van kippen, kalkoenen, parelhoenen, eenden, ganzen, kwartels, duiven (met uitzondering van wedstrijdduiven), fazanten, patrijzen en loopvogels naar of tussen hobbyhouders;
 • verbod om met deze vogelsoorten deel te nemen aan verzamelingen (markten, tentoonstellingen, beurzen…).

Afgelopen twee maanden heeft het Belgische Voedselagentschap bij 10 hobbyhouders in verschillende gemeenten in België de zeikte van Newcastle bevestigd.

Bron: http://www.afsca.be/persberichten/2018/2018-06-29.asp

newcastle disease uitbraak Belgie 29-6-2018

Achtergrond informatie bij Newcastle Disease

De Ziekte van Newcastle, ook wel Newcastle Disease of pseudovogelpest genoemd, is begin juli ’18 vastgesteld bij kippenhouders in België. Het is een zeer besmettelijke ziekte bij vogels dat wordt veroorzaakt door een viair Paramyxovirus (PMV). In dit artikel nemen we de Ziekte van Newcastle bij kippen onder de loep en leggen we uit welke maatregelen je kan nemen om de ziekte te voorkomen.

 • Wat is de Ziekte van Newcastle
 • De Ziekte van Newcastle is erg besmettelijk
 • Symptomen bij kippen
 • De Ziekte van Newcastle bij kippen behandelen

Wat is de Ziekte van Newcastle

De Ziekte van Newcastle komt oorspronkelijk uit Azië, maar is voor het eerst opgedoken in Europa in de Engelse stad New Castle. De ziekte wordt veroorzaakt door een viair Paramyxovirus en komt overeen met de bekende vogelpest. Wilde vogels zijn vaak drager van het virus en worden daar zelf niet zo snel ziek van. Kippen, duiven, kalkoenen en ander pluimvee raken daarentegen wel besmet met de ziekte zodra ze in contact gekomen zijn met een wilde vogel die drager is van het virus.

De Ziekte van Newcastle is erg besmettelijk

Wanneer de ziekte eenmaal in het kippenhok is gekomen, verspreid het zich in een rap tempo. Het virus kan zowel via het inademen de kip besmetten, als via het drinkwater en het kippenvoer. Ook is de ontlasting van een besmette kip de oorzaak van verdere verspreiding.

Verdere verspreiding

Het virus van de Ziekte van Newcastle kan werkelijk door bijna alles verspreid worden. Vliegen, andere dieren, besmette bodembedekking, pluimveeproducten, kratten, containers en zelfs kledingstukken kunnen het virus verder verspreiden.

Overdraagbaar op mensen

Het virus is ook overdraagbaar op mensen, bij blootstelling aan het virus kan je last krijgen van oogontstekingen en griepverschijnselen. Gelukkig is de Ziekte van Newcastle bij mensen niet dodelijk.

Symptomen bij kippen

Wanneer je kippen besmet zijn met de Ziekte van Newcastle duurt het een paar dagen voordat je de symptomen gaat zien. Let op de volgende signalen:

 • Diarree
 • Ademhalingsproblemen
 • Zenuwverschijnselen zoals verlammingen, wankelen en een draaihals
 • Vochtophoping bij de kop
 • Leghennen zullen minder eieren gaan leggen of eieren van slechte kwaliteit
 • Sterfte

De Ziekte van Newcastle bij kippen behandelen

Wanneer je kippen besmet zijn met de Ziekte van Newcastle is het van belang dat dit meteen gemeld wordt bij de dierenarts. Helaas zijn besmette kippen niet meer te behandelen, alle kippen die in hetzelfde verblijf wonen worden gedood om verdere besmetting te voorkomen. Wel kan je je kippen preventief vaccineren tegen de Ziekte van Newcastle. Voor hobbyisten is niet verplicht om te doen, maar kippen die meegaan naar tentoonstellingen dienen altijd ingeënt te zijn tegen de ziekte.

Laat een Reactie achter