Alles over

Symptonen

Door afwijkend gedrag zie je dat kippen ziek zijn. Dit worden ook wel symptomen genoemd.. Omdat een toom kippen een pikorde heeft laten kippen pas laat zien dat ze ziek zijn. Waarom het belangrijk is om direct te handelen.

Specifieke symptomen wijzen direct op een bepaalde ziekte. Aspecifieke symptomen zoals andere ontlasting kunnen duiden op verschillende ziektes. In het artikel ‘ziekteverschijnselen bij kippen’ vind je daar meer over.

chiken_murga-sixteen_nine

Meest voorkomende symptonen

Hier zijn enkele tekenen van ziektes bij kippen die je in de gaten moet houden:

  • Sufheid: begin van verschillende ziektes,
  • Nachthok niet meer in gaan: beestjes in het hok,
  • Diarree: lees het artikel ‘Diarree bij kippen’,
  • Verminderde eiproductie,
  • Vermagering; inspecteer regelmatig borstbeen.
9a5dc988-5be4-484c-b086-54ecc6d9c66e_JB19-0521-0413_1500 px 120 dpi_3fd3ca8a_750x400

Afwijkend gedrag, maar normaal!

Door de kippen goed in de gaten te houden kun je afwijkend gedrag snel zien. Een of twee keer per jaar kan het gedrag van de kippen afwijken zonder dat het een ziekte of plaag is. Lees hier hoe je dat kunt herkennen!

Kippen in de rui

Alle kippen van een jaar of ouder gaan minimaal eens per jaar in de rui. Meestal gebeurt dat tussen augustus en november. Ze laten dan  hun oude, versleten veren vallen en maken nieuwe veren aan. Dit zorgt voor een betere isolatie in de winterperiode. Maak je geen zorgen als je kippen er tijdens de ruiperiode wat minder fraai uitzien, dat is volkomen normaal! Gedurende de rui ogen de kippen doorgaans wat minder aantrekkelijk en zal het hok vol liggen met veren. Je kunt de kippen helpen om door de rui heen te komen met behulp van een aantal supplementen. Vind hier meer over kippen in de rui.

Broedse hennen

Als er een ander – soms wat apart – geluid uit de nestkasten komt, weet je hoe laat het is. Er is een hen broeds. Sommige rassen, zoals de cochin, worden dit heel snel, andere, zoals de leghorn, helemaal niet. Een broedse hen is klaar om eieren uit te broeden. De buik wordt kaal, de veren meer opgezet en de kippen maken een apart geluid. De ontlasting is groter dan normaal en stinkt heel erg. Dit is verder normaal en nodig om in 21 dagen eieren uit te broeden!

chicken-poultry-agriculture-animals-livestock-plumage-1642662-pxhere.com

Over ei problemen

Artikelen

over symptonen