Diarree bij Kippen

  • 5Minutes
  • 945Woorden

De ontlasting van kippen heeft onder normale omstandigheden een groenbruine kleur met een witte punt. De keutel hoort droog te zijn en vormt daarbij een stevige klont. Wanneer kippen last hebben van diarree is dit een teken dat er iets mis is met de kippen. Het gevaar van diarree is dat de kippen snel kunnen uitdrogen en vermageren. In sommige gevallen kan er ook wat bloed in de diarree vermengd zijn, wat een teken is dat de diarree een symptoom van een ziekte is.

Help jij ons aan foto’s van dit verschijnsel? Dat mag zijn van kippen, eenden en ander pluimvee. Met foto’s kunnen wij, via jouw, andere mensen beter helpen door een beeld te geven bij aandoeningen. Stuur je foto’s hier in. Zo heb ook jij wat aan deze website, en help je anderen!

Oorzaken van diarree bij kippen

Diarree bij kippen kan verschillende oorzaken hebben. Het kan een aandoening op zichzelf zijn, bijvoorbeeld door het verkeerde voedsel, maar veelal is het een symptoom van een ziekte. Bij meerdere kippenziekten kan diarree een symptoom zijn. Hier worden alleen de meest voorkomende bij hobby kippenhouders genoemd.

Diarree ontstaan door verkeerd voedsel

Diarree kan voorkomen door het geven van veel waterhoudend voedsel zoals komkomkommer, sla of andijvie. Kippen zijn uitermate geschikt om keukenafval op te ruimen; let echter wel op dat ze ook voldoende andere voedingsstoffen binnenkrijgen, zodat de kans op diarree minimaal is. Ook wanneer de kippen vaak vers en zacht brood krijgen, kan er diarree worden veroorzaakt, het brood dat wordt gevoerd aan de kippen, dient daarom vooral hard en droog te zijn, om het darmstelsel te verbeteren. Brood is niet altijd het beste voedsel om te geven, dit kan namelijk ook kropverstopping veroorzaken.

Diarree ontstaan door wormen

In veel gevallen van diarree bij kippen zijn er wormen in het spel. Er zijn verschillende soorten wormen die problemen bij kippen kunnen veroorzaken. De wormen ontnemen voedingstoffen uit het darmstelsel van de kippen, waardoor de ontlasting uit balans raakt. Dit zorgt voor een waterige of slijmerige diarree. Spoelwormen en lintwormen zijn bekende veroorzakers van diarree bij kippen. In ernstige gevallen zullen er ook wormen in de ontlasting zitten. Bekijk hier meer informatie over wormen bij kippen.

Diarree ontstaan door coccidiose

Naast wormen kan diarree bij kippen ook veroorzaakt worden door Coccidiosis, dit is een aandoening waarbij kleine, eencellige diertjes, coccidiën genoemd, het darmstelsel van de kippen aantasten. Coccidiosis komt voornamelijk voor tijdens warm weer, slechte hygiëne en hoge luchtvochtigheid. Bij Coccidiosis is er vaak sprake van bloed in de diarree. Meer informatie over coccidiose bij kippen.

Diarree ontstaan door stress

Tot slot is stress een veel voorkomende oorzaak van diarree bij kippen. Een nieuw hok, ander voer of een nieuwe leefomgeving kan ervoor zorgen dat de kippen tijdelijk last krijgen van stress, waardoor het darmstelsel voedsel minder goed verteerd en verwerkt. Hierdoor kunnen kippen last krijgen van diarree. De kippen rust geven en een middel om de vitaliteit te verhogen, is hierbij een goede oplossing.

Andere oorzaken

Naast de bovengenoemde oorzaken zijn er ook andere reden waarom kippen slappe ontlasting kunnen krijgen. Bij diarree is het darmstelsel altijd ontregeld en dit gebeurt bij meerdere ziektes. Om uitsluitsel te geven over de ziekten, kijken we daarom altijd naar alle ziekteverschijnselen die de kippen vertonen. Ziektes waar diarree ook bij voorkomt zijn: e.coli, salmonella, vogelpest, pseudovogelpest enz. Deze ziektes komen echter veel minder voor dan de bovengenoemde.

Diarree bij kippen verhelpen

Het is lastig om aan te geven waardoor de diarree bij kippen precies is ontstaan. Als er diarree is geconstateerd, ga dan altijd na wat u de afgelopen tijd heeft gevoerd of wat er in de buurt van, of met, de kippen is gebeurd. Diarree door onjuiste voeding is te verhelpen door voeding te geven dat zo min mogelijk water bevat. Bij diarree door stress kan er wat fijn houtskool door het voer gemengd worden, omdat dit vocht absorbeert. Ook is het verstandig om de bron van de stress aan te pakken.

Diarree als symptoom van een ziekte is lastiger te behandelen. Vaak werkt het beter om eerst de ziekte te bestrijden, alvorens de diarree aan te pakken (bijvoorbeeld met fijne houtskool vermengd door het voer of door vitaminepreparaten die zorgen voor balans). De bestrijding van de ziektes vind je op desbetreffende pagina’s:

De grootste veroorzaker van diarree bij kippen, zijn wormen. Omdat kippen relatief eenvoudig besmet kunnen raken met wormen wordt het aangeraden om preventief tegen wormen te behandelen. De ernst van de diarree en de besmetting van wormen wordt mede bepaald door het afweersysteem van de kippen. Bestrijd eerst de wormen en daarna de diarree als dit nog nodig is. Als het goed is, zou de ontlasting na de behandeling voor wormen weer normaal moeten worden.

In sommige gevallen wordt de weerstand op de proef gesteld door de staat (de hygiëne) van het kippenhok. Hygiëne in het kippenhok is heel erg belangrijk. Vergeet niet om het dierenverblijf met regelmaat schoon te maken en schoon te houden. Een  biologisch afbreekbaar product dat daarbij heel erg kan helpen is de Koudijs Eucalyptus Reiniger.

Spijsvertering verbeteren Sommige kippen zijn gevoeliger voor diarree dan andere. Het kan helpen om de spijsvertering van de kippen een handje te helpen. RopaPoultry complete en Klaus knoflookolie zijn natuurlijke producten die de spijsvertering van vogels sterker maken, waardoor de kans op diarree en besmetting door wormen of andere ziektes wordt verkleind. Ook kan een dosis vitamines ervoor zorgen dat de algemene weerstand van de kippen omhoog gaat, wat er altijd voor zorgt dat de kippen minder snel ziek worden.

Aan te raden producten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen