Kalkpoten

Kalkpoten worden veroorzaakt door een schurftmijt, ook wel kalkpootmijt genoemd (Cnemidocoptes mutans). De schurftmijt, die met het blote oog niet is waar te nemen, nestelt zich tussen de schubben op te poten. Hebben uw kippen last van kalkpoten dan moet u dit beslist, en zo snel mogelijk behandelen.

Besmetting en gevolgen van Kalkpoten

De besmetting vind plaats via het hok of andere kippen in het verblijf. Het is niet overdraagbaar op andere dieren of mensen. Kuikens worden vaak op jonge leeftijd besmet. Het is daarom verstandig de hen preventief te behandelen voordat ze haar eieren uitbroed.

De mijt zorgt ervoor dat de poten een ruwe indruk maken. De poten worden dikker en de kip krijgt last van jeuk. Naarmate de ‘ziekte’ vordert gaan de schubben uit elkaar staan waardoor  de ontlasting van de mijten zich hiertussen verzameld. Hierdoor gaan de poten onderhuids ontsteken en kunnen ook gaan bloeden. Als de kalkpoten niet worden behandeld zal de kip op een gegeven moment niet meer kunnen lopen, met alle gevolgen van dien.

Symptomen bij Kalkpoten

Allereerst krijgen de kippen jeuk. Die parasiet is voor ons dan nog niet te zien. Onze eerste indruk van de aanwezigheid van schurftmijt is te herkennen aan de dikkere, uitgezette poten. De schubben gaan namelijk uit elkaar staan. In en later stadium hoopt er zich een grijze massa tussen de poten op. Dit is de ontlasting van de mijten. Ook kunnen de poten gaan bloeden.

Kalkpoten voorkomen

Voorkomen is niet mogelijk. De mijten zijn niet zichtbaar en de kippen kunnen op jonge leeftijd al zijn besmet. De kans op een uitbraak kan echter wel worden verkleind. Het kippenhok ontsmetten is hiervoor een goede methode. Dit kan met Halamid-D of een ander ontsmettingsmiddel. De mijten gedijen het beste in een vochtige omgeving. Het hok droog houden en goed ventileren is hierdoor een absolute aanrader. Dit werkt preventief tegen de kalkpootmijt.

Kalkpoten behandelen

Hebben uw kippen last van kalkpoten dan moet dit beslist behandeld worden. Belangrijk is dat dit schoon gebeurt. Hieronder staan 2 verschillende behandelingen:

1. Als eerste willen we de korsten verwijderen, dit kan echter niet zomaar want dan zullen de poten gaan bloeden. We maken de poten schoon en smeren ze in met vruchtboomcarboleum, groene zeep of glycerine en laten dit enkele dagen intrekken.Het intrekken zorgt ervoor dat de schubben zacht worden waardoor ze makkelijker te verwijderen zijn. Na een aantal dagen borstelen we de poten met lauwwarm voorzichtig schoon. Als de poten schoon en korstvrij zijn smeren we de poten in met een specifiek schurftpeperraat dat bij de meeste dierenartsen te verkrijgen is. Om herbesmetting te voorkomen ontsmetten we het kippenhok en gebruiken desgewenst een middel tegen parasieten.

2. Deze behandeling wijkt niet ver van de bovenstaande behandeling af. Het maakt geen gebruik van een schurftpreperaat en is daarom wat makkelijker toe te passen. Bij zware besmettingen wordt het aangeraden om toch een middel tegen de schurft te gebruiken.

  1. Maak de poten volledig schoon.
  2. Ontsmet en week de poten circa 5 minuten in een bad van Dettol.
  3. Smeer een dikke laag vaseline of uierzalf over de poten. Zodat ze goed vet zijn.
  4. Maak reepjes stof van +/- 35cm en 3cm breed (bijv: een oude lap). Knip het uiteinde 7cm in.
  5. Wikkel de reepjes stof om de poten, van boven tot onder en tussen de tenen door.
  6. Smeer opnieuw de vaseline of uierzalf over de poten zodat het luchtdicht wordt afgesloten.
  7. Laat de kip hier 3-4 dagen mee rondlopen.
  8. Verwijder het doek. De beestjes zijn dood (door zuurstof gebrek) en de resten laten los.

Middelen tegen Kalkpoten

Vasaline, Uierzalf, Dettol en een schurftpreperaat verkrijbaar bij de dierenarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>