Favus (poederkam)

  • 3Minutes
  • 572Woorden

Favus, ook wel bekend als poederkam, is een aandoening bij kippen  veroorzaakt door een schimmelinfectie. Favus wordt gekenmerkt door het ontstaan van witte, schilferige plekken op de kam en lellen van de kip. Hoewel favus dodelijk kan zijn, is de aandoening goed te behandelen met medicijnen.

Symptomen van favus

Een poederkam is als eerste te herkennen aan witte plekken op de kam en lellen van kippen. Deze plekken vormen een soort schilferige korstjes. Ook de poten kunnen besmet raken met de schimmel. Wanneer dit het geval is, ontstaan op de poten ook schilferige witte plekken. Zonder behandeling worden de plekken groter en dikker.

In een later stadium kunnen ook andere lichaamsdelen beschadigd raken. Dit gaat gepaard met uitval van veren. Rond de follikels van de uitgevallen veren ontstaan dezelfde schilferige korstjes als op de kam, lellen en poten. De vleugels kunnen beschadigd raken door de infectie. Dit kan meestal weer volledig herstellen na behandeling.

Besmetting en gevolgen van favus

Favus wordt veroorzaakt door een schimmel. In de meeste gevallen gaat het om de schimmel Trichophyton megninii. Deze schimmel kan bijvoorbeeld in vervuilde ondergrond, op vervuild voer, of op vervuild materiaal zitten. Jonge kippen met volledig ontwikkelde lellen lopen het grootste risico op favus. Kippen met een poederkam kunnen ook gezonde kippen besmetten met deze schimmel. In zeldzame gevallen kan zelfs een mens besmet raken met de schimmel en ziek worden. Favus komt vaker voor in de hobbysector dan in de industriële kippenhouderij.

Kippen met een poederkam worden in eerste instantie zelden ziek. Hoewel de kam en lellen aangedaan zijn, functioneert de kip nog prima. In latere stadia zijn de gevolgen van de infectie ernstiger. Zonder behandeling kunnen de vleugels ernstig beschadigd raken en kunnen de luchtwegen besmet raken. De kip wordt zichtbaar ziek en kan als gevolg van de infectie sterven.

Favus behandelen

Hoewel favus dodelijk kan zijn wanneer dit onopgemerkt blijft, is het ook een aandoening die goed te behandelen is. De diagnose van een poederkam kan vrij gemakkelijk gesteld worden. Meestal kan de diagnose gesteld worden op basis van
lichamelijk onderzoek. De witte plekken zijn goed herkenbaar. Bij twijfel kan de dierenarts een monster van de schilferige plekjes nemen en dit op kweek brengen voor een definitieve diagnose. 

Ontsmettingsmiddelen zoals Koudijs Eucalyptus reiniger  werken goed om het kippenhok grondig te reinigen, waardoor schimmels geen kans krijgen te overleven. Met zaagsel asl ondergrond ben je er zeker van dat de bodem droog blijft, waardoor de schimmel minder makkelijk kan overleven in het verblijf..

Ook kan er gebruik gemaakt worden van de Koudijs rooktabletten. Deze tabletten geven rook af dat de werkzame stof formyceen bevat. Formyceen bestrijdt de schimmel effectief, waardoor de kans op besmetting wordt verkleind. Omdat het middel via rook verspreid wordt, bereikt het plekken waar je niet kan komen met een spray of andere methodes.

Favus voorkomen

Favus is niet volledig te voorkomen. De schimmel is erg sterk en laat zich niet zomaar doden. Een goede hygiëne van zowel de vogels als de verblijven, kan de kans op favus aanzienlijk verkleinen. Schimmels gedijen met name goed in een vochtige omgeving. Door de ondergrond van de kippen zo droog mogelijk te houden, krijgt de schimmel weinig kans op overleving. Reinig ook regelmatig al het materiaal dat gebruikt wordt voor de kippen en zorg dat het voer droog blijft.

Middelen tegen favus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen