De Rui

  • 4Minutes
  • 622Woorden

Eens per jaar gaan alle vogels in de rui, Behalve bij vogels die dit jaar zijn geboren. Ook bij kippen is dit het geval. Kippen gaan in de rui om de versleten veren te vervangen. Dit gebeurt vaak in een vaste volgorde. Tijdens het ruien ligt het kippenhok vol met veren en zien de kippen er zielig uit. De rui vergt veel energie van de kippen, wat ze kwetsbaarder maakt voor ziektes. Het is daarom belangrijk om ze te ondersteunen.

Help jij ons aan foto’s van dit verschijnsel? Dat mag zijn van kippen, eenden en ander pluimvee. Met foto’s kunnen wij, via jouw, andere mensen beter helpen door een beeld te geven bij aandoeningen. Stuur je foto’s via hier in. Zo heb jij ook wat aan deze website![/su_note]

Ruiproces

Zodra de dagen korter worden en het broedseizoen is afgelopen, gaan kippen in de rui. De rui vindt dan ook meestal plaats tussen augustus en november. Het ruiproces duurt gemiddeld vier tot acht weken. Het nieuwe verenpak verschilt meestal niet met het oude., maar soms is de tekening iets anders. Het ruien gebeurt over het algemeen in een vaste volgorde. Als eerste zijn de donsveren aan de beurt, dan de nek- en halsveren, gevolgd door de borstveren. Als dit gebeurd is, komen de buikveren en de vleugels. Als laatste worden de staartveren vervangen. Omdat de rui veel energie vergt, zullen de kippen weinig tot geen eieren leggen in de ruiperiode.

Verzorging tijdens de rui

Ruien kost kippen enorm veel energie. Daarnaast is het verenpak tijdelijk vrij dun. De kippen zijn hierdoor vatbaarder voor infecties en ziekten. Om deze reden is het belangrijk dat het kippenhok goed schoon gehouden wordt en zo nodig, afhankelijk van het ras, wordt bijverwarmd. Ook moet het kippenhok voldoende beschutting bieden tegen neerslag en wind.

Het ruiproces duurt maximaal acht weken. In deze tijd leggen hennen niet of nauwelijks eieren. Legkorrel is daarom niet perse noodzakelijk. Voeding met veel energierijke ingrediënten (zoals granen) is een welkome aanvulling op het menu. Ook kan het verstandig zijn om de kippen aanvullend voer te geven zoals vitaminen of ruihulp, dat de kippen makkelijker door het ruiproces heen helpt. Dit verbetert tevens de weerstand van de kippen. Met deze extra goede verzorging zullen de kippen de rui goed doorstaan en er met een mooi gezond verenpak weer stralend en fit uit komen.

Gedrag tijdens de rui

Kippen voelen zich in de rui niet goed. Tijdens de rui zijn kippen vrij inactief en maken ze weinig geluid. Ze zijn bleker en dunner. De rui is een natuurlijk proces, dus bezorgd zijn om de kippen is niet noodzakelijk. Zolang ze goed verzorgd worden, goed eten en drinken , is er niets aan de hand. Lijkt een kip toch erg zwak, dan kan het zijn dat ze door de verminderde weerstand ziek geworden zijn. Met supplementen kan de weerstand verbeterd worden. Als er duidelijke symptomen zijn kan de ziekte worden behandeld, is dit niet het geval dan is het raadzaam een dierenarts te raadplegen.rui-kippen

Wat te doen tijdens de rui

Om aan de behoefte aan energie te voldoen is het verstandig de kippen extra granen te geven. Mais, wat in de zomermaanden voor dikke kippen zorgt, komt nu handig van pas. De vetten en oliën in het graan zijn nu een goede aanvulling op het menu. Ook extra vitaminen in het water zorgen voor een hogere vitaliteit, wat de snelheid van de rui bevorderd. Soms zijn er kippen die moeilijk door de rui komen. Hiervoor zijn er middelen als Perform en Ruihulp beschikbaar. Ook zullen ze bij een ‘gewone’ rui, de rui versnellen.

Middelen ter ondersteuning van de rui

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen